Hlavní obsah

Jen detekční rámy nepomohou, říká manažer fyzické bezpečnosti univerzity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Jedním z jeho úkolů je vytipovávání problematických studentů či zaměstnanců školy. Ale i vymýšlet bezpečnostní strategie zlínské Univerzity Tomáše Bati a jejích fakult. Zajišťuje školení a cvičení. Důležitost jeho role po tragédii na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze stoupla.

Foto: archiv Lukáš Kotek, Právo

Manažer fyzické bezpečnosti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Lukáš Kotek

Článek

Manažer fyzické bezpečnosti Lukáš Kotek se v české bezpečnostní komunitě pohybuje mnoho let. Podílel se mimo jiné na projektech v oblasti ochrany, z nichž některé vedly k tvorbě metodik certifikovaných ministerstvem vnitra.

O bezpečnost studentů a zaměstnanců zlínské univerzity se stará čtyři roky. „Zajišťuji bezpečnost zejména osob, ale i majetku a informací. Spadá sem také oblast ochrany měkkých cílů, o které se mluví čím dál více,“ sdělil Právu Kotek k ochraně pedagogů a studentů. Bezpečnost v objektech školy průběžně kontroluje. „Neustále pracujeme na zdokonalování bezpečnostního systému,“ doplnil manažer.

„Ze zkušeností po celém světě víme, že incident, jako se stal v Praze, může přijít kdykoli a odkudkoli. Zdrojem takových hrozeb bývá mnohdy zaměstnanec či v případě škol student. Snažíme se proto případný konflikt odhalit předtím, než se stane, popřípadě jej zavčas deeskalovat,“ vysvětlil Kotek. A pokračoval: „Potenciální útočník se může vyskytovat v celé společnosti. Úkolem je pokrýt naše pole působnosti, univerzitu. Naštěstí máme poměrně dobře fungující systém předávání informací. O případných problémových lidech se tak máme šanci dozvědět včas.“

Má ruce nahoře, odhodil zbraň, prostřelil si hlavu. Policie ukázala další videa z fakulty

Domácí

Pravidla se změní

Zlínská univerzita má zavedená bezpečnostní pravidla, k jejich úpravě však přesto dojde. „Budeme se držet našich strategických dokumentů v oblasti fyzické bezpečnosti, které obsahují akční plán kroků snižujících podobné nebezpečí. Aktuálně ale přemýšlíme, jak vše zefektivnit,“ vysvětlil Kotek s tím, že konkrétnější být nemůže.

Kotek není zastáncem instalací detekčních rámů do škol. „Nebudou fungovat efektivně, pokud je nebude někdo obsluhovat. My bezpečnostní systém vidíme jako celostní organismus, který je tím odolnější, čím více různorodých prvků obsahuje,“ vysvětlil Kotek.

Univerzitní expert zároveň upozorňuje, že do budoucna trvá reálnost podobných hrozeb. „Moc bych si přál, abychom si z toho jako společnost vzali ponaučení. Nemyslím tím, abychom žili v neustálém paralyzujícím strachu, ale abychom přijali fakt, že existují jedinci, kteří jsou schopni z různých pohnutek takový útok spáchat,“ podotkl Kotek.

Podle něj je třeba o tomto tématu stále hovořit. „Šířit bezpečnostní povědomí o tom, co každý z nás může v případě takového incidentu dělat. Výchova a vzdělávání v tomto směru je klíčovou oblastí, která má potenciál při podobných událostech zachraňovat lidské životy.“

Kobza se omluvil za výrok, že vrah z fakulty byl produktem inkluzivního školství

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám