Hlavní obsah

Jednou a dost

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vše pochopit znamená vše odpustit, napsal filozof a sociolog Auguste Comte. U pražského vrchního soudu si pravděpodobně stejně jako já listují v dílech klasiků. Ne že by odvolací soud pochopil vše, co spáchal sedmatřicetiletý vrah Roman Kiss, ale něco asi přece, když mu odpustil čtyři roky z trestu osmnáctiletého, zvaného u nás výjimečným.

Foto: Jana Slováková

Maturita na SŠPU Hodonín

Článek

Systém, který zachází nepoctivě se slovy a jejich významy, je vždycky podezřelý. Výjimečným trestem může být buď provaz, nebo doživotí, to ostatní jsou kratší nebo delší "flastry".

Vrah Kiss loni v květnu zamordoval ženu. Neučinil tak v sebeobraně ani při obraně druhých, nešlo o násilí spáchané v návalu spontánního hněvu, aby soudce mohl sáhnout do šuplíku pro polehčující okolnost. Oběť devětkrát udeřil do hlavy, do stejného místa ji třikrát bodl nožem a pak ji pro jistotu ještě uškrtil. Vražda natolik důkladná, že nejšikovnější obhájce to nemohl uhrát na pominutí smyslů. Přesto soud vrahovi snížil trest na čtrnáct let. To může člověk dostat i za obsáhlejší majetkový delikt.

Je mnoho případů, kdy by se člověk neměl stydět za hněv a odpor k jinému člověku. A také je mnoho případů, kdy by se člověk naopak měl stydět za netečnost, za mravní cynismus. I při pouhé zprávě o bestiálním činu je u lidí přirozený nával negativních emocí. Soudce si takové emoce nemůže dovolit. Jenže co dělat v případě, kdy výroky soudů (a také směšně nízké trestní sazby) takové pocity u lidí vzbuzují? Podle soudu totiž vrahovi Kissovi polehčuje fakt, že je mladý (v sedmatřiceti!) a nebyl dosud trestán.

Že se váhy liberální spravedlnosti v posledních desetiletích naklánějí ve prospěch pachatelů násilných činů, je očividné, v Česku tedy určitě. Ovšem tentokrát je argumentace "humanistů" v talárech neuvěřitelná. Je nižší věk v logice soudce privilegovaným důvodem ke shovívavosti, a jestliže ano, tak proč? Snad proto, aby byl dotyčný co nejdřív zpátky na svobodě a stihl ještě někoho odkrouhnout? Kdyby bylo vrahovi šedesát, dostal by delší trest, nebo by mu vysoký věk polehčoval stejně jako nízký?

Lidovci se čas od času pokoušejí protlačit parlamentem do trestního zákona zásadu třikrát (teď už i dvakrát) a dost. Má to být opatření namířené nejen proti pachatelům těžkých zločinů, ale i proti nedostatečným paragrafům i soudcům s příliš měkkým srdcem. Mám naléhavý pocit, že úkladným vrahům (a některým soudcům) by slušelo jednou a dost.

PRÁVO 5. května

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám