Hlavní obsah

Jednat o smíru s Lichtenštejny nikdo nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh Lichtenštejnska vyřešit spor s Českem smírem spadne zřejmě pod stůl. Většině ministrů se do složité otázky, která by mohla znejistit celý český právní systém, nechce a počkají, až jak rozhodne Evropský soud pro lidská práva. Lichtenštejnové se s Českou republikou soudí o miliardové majetky a 35miliardové odškodnění.

Foto: Petr Horník, Právo

Zámek v Lednici, který v minulosti patřil Lichtenštejnům.

Článek

„Otázka lichtenštejnského majetku v České republice je složitý spor, který by měly vyřešit především soudy a rozhodnout, zda byl dosavadní postup státu v této věci správný. Do té doby by dle mého názoru vláda do sporu neměla vstupovat,“ řekla Právu ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan poznamenal, že vláda o problému zatím nejednala. „Předpokládám, že se návrhem budeme zabývat až po dokončení soudních řízení,“ řekl Právu.

Vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by považoval politickou debatu o sporu s Lichtenštejnskem o majetek za bezpředmětnou, protože jej musí vyřešit soudy.

Lichtenštejni chtějí obejít Benešovy dekrety, prezident Pavel jim pomáhá

Domácí

Také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) při pokračujícím soudu nevidí důvod otevírat další jednání, řekl novinářům v úterý při návštěvě Vídně.

Návrh na mimosoudní vyrovnání sporu o majetek vládě předal prezident Petr Pavel, kterému ho představil lichtenštejnský dědičný princ Alois v září během zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. Pavel uvedl, že nemá v úmyslu zasahovat do rozhodování vlády.

I lidovci berou zpátečku

Prezident reagoval na zprávu deníku Právo, podle které pomáhá prosadit smírné řešení a vstřícnými kroky vůči knížecímu rodu překvapil část vlády a opozice.

Prezident totiž po schůzce s princem začal říkat, že se mu návrh na smír líbí a Nadace knížete z Lichtenštejna schůzku interpretuje tak, že Pavel vítá mimosoudní řešení.

Podle ministerstva spravedlnosti a právníků je ale lepší počkat do rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva, u kterého Lichtenštejnsko Českou republiku zažalovalo.

Lichtenštejnsko nabídlo, že stáhne všechny žaloby a vzdá se nároků na vlastnictví a odškodnění, pokud se požadovaný majetek vloží do česko-lichtenštejnského fondu.

Soud Lichtenštejnům zámek v Lednici a další majetky nevrátil

Krimi

Na ten by měly dohlížet obě strany, ale hospodařit s majetkem by měla nadace, která spravuje veškerá aktiva alpského knížectví.

„Tento návrh jsem vzal na vědomí a po návratu z USA jsem o něm informoval vládu, jako i o dalším obsahu mých jednání v OSN. V tuto chvíli je podnět předložený k posouzení vládou a já nemám v úmyslu do jejího rozhodování nijak zasahovat ani jeho výsledek zpochybňovat,“ uvedl prezident.

Smírnému řešení byli nakloněni lidovci, ale nyní se vyjadřují opatrněji.

„Za mě nemůže dojít k žádnému prolomení Benešových dekretů, stát nebude vydávat žádný majetek, pokud to nebude dáno rozhodnutím soudu,“ sdělil Právu ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Dodal, že to by nemělo bránit ekonomické nebo kulturní spolupráci.

Lichtenštejnové přišli o majetek v tehdejším Československu v roce 1945 na základě Benešových dekretů.

Podle Nadace knížete z Lichtenštejna ale byla konfiskace nezákonná, a proto podala žaloby k 26 českým okresním soudům. Podle dostupných informací Lichtenštejnové zatím se žádnou z těchto žalob neuspěli, a to ani u Ústavního soudu.

Lichtenštejnsko chce hledat řešení sporu s ČR i mimosoudně, řekl Pavlovi princ

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám