Hlavní obsah

Jedna z možných ministryň se vzdala nominace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Simeona Zikmundová (KDU-ČSL), která vede Krajský úřad na Vysočině, se vzdala možnosti zasednout v plánované vládě, ve které měla zastávat funkci ministryně bez portfeje. Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek jejího rozhodnutí lituje. Podle jeho slov bude těžké ji nahradit.

Článek

"Sotva se o ní začalo mluvit, někdo hned napsal, že je nevýrazná a to ji zaskočilo. Vysvětloval jsem jí, že tyhle útoky jsou v politice běžné, ale ona řekla, že není připravená, že to pro ni není," řekl Novinkám Jiří Čunek.

Tvrzení, že je Zikmundová nevýrazná, je podle Čunka nesmysl: "Ona je výborná ředitelka krajského úřadu, umí vést kolektiv, má odbornost, náhrada se bude těžko hledat."

Dodal, že mu vyhovovalo i to, že by ve vládě zasedla žena, nicméně teď nechce "na nějaké místo dát nějakého neschopného člověka jenom proto, že je žena."

V nové vládě Mirka Topolánka měly původně zasednout čtyři ženy. Kromě Zikmundové se jedná o Džamilu Stehlíkovou (také ministryně bez portfeje, SZ), Vlastu Parkanovou (ministryně obrany, KDU-ČSL) a Danu Kuchtovou (ministryně školství, SZ).

Lidovci mají mít ve vládě pět míst. Kromě Zikmundové, která se nominace vzdala, a Parkanové se má ministrem pro místní rozvoj a vícepremiérem stát předseda Čunek, Miroslav Kalousek by měl obsadit ministerstvo financí a Cyril Svoboda dosednout na křeslo ministra kultury.

Prezident Václav Klaus už seznam ministrů obdržel minulý týden, zatím ale neoznámil, kdy nový kabinet jmenuje do funkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Klaus navrženou vládu nakonec jmenuje

Václav Klaus nakonec jmenuje vládu navrženou premiérem. V pátek to řekl jeho mluvčí Petr Hájek s tím, že hlava státu navržený kabinet podle Ústavy jmenovat...

Výběr článků

Načítám