Hlavní obsah

Jedna obec, dva farmáři. Protesty vidí různě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bořitov

Sídlí jen pár set metrů od sebe a ztělesňují dva různé přístupy k zemědělství i ke čtvrtečnímu protestu. První je malý farmář hospodařící na sto hektarech. Green Deal mu nevadí a klidně by většinu dotací zrušil. Nedaleké družstvo obhospodařuje téměř čtrnáct set hektarů a k tomu má i živočišnou výrobu. Současný stav se společnosti nelíbí a volá po narovnání podmínek.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Jaroslav Crhák se do protestu aktivně nezapojí, své kolegy ale chápe

Článek

Obě hospodářství se nacházejí v Bořitově na Blanensku. Soukromý zemědělec Jaroslav Crhák Novinkám řekl, že nynější pravidla ho až tak moc netrápí. Čtvrtečního protestu se nezúčastní, protože bude na odborném semináři, nicméně s požadavky kolegů nemá problém a protest bere jako připomenutí, aby se na evropské zemědělce nezapomínalo. „S vládou se musí jednat,“ zdůraznil.

Zepo Bořitov je podnikem s rostlinou i živočišnou výrobou. Jeho traktory ve čtvrtek vyjedou na frekventovanou silnici 1/43 mezi Brnem a Svitavami. „Dopady na nás jsou značné. Green Deal, byrokracie, všeobecné zdražování,“ vypočetla předsedkyně představenstva podniku Hana Šejnohová.

Pondělní protestní jízdu na Prahu nepodpořila ani jedna farma.

Původní protest zemědělců se zvrhl v politickou frašku

Domácí

Družstvo nepatří pod žádný oligopol a svými parametry je řazeno mezi střední podniky. Změna dotací zavedená v roce 2023, kdy se navýšila podpora malých farmářů, znamenala pro podnik minus několik milionů korun.

„Všechno se zpřísňuje, od letošního roku je navíc v platnosti systém kontroly přes družice, kdy se snímkuje každý týden. Jsme pod neustálým dohledem, přibývá byrokracie. Nelíbí se nám to, že ti, co dělají většinu produkce, tedy střední a větší podniky, tak ti jsou biti. A malé farmy s malou produkcí dostávají víc dotací, nevím za co,“ vysvětlila důvod nespokojenosti Šejnohová.

Jsme pod neustálým dohledem, přibývá byrokracie
Hana Šejnohová, Zepo Bořitov

„Podmínky pro všechny by měly být stejné, pro malé i velké. K tomu chceme ochránit trh Evropské unie, aby se sem nemohlo vozit cokoli bez hlídání kvality. Kvůli tomu je trh pak strašně pošramocen,“ dodala Šejnohová.

Pravidla pro lepší zemědělství

Crhák hospodaří už od revoluce v okolí Bořitova a pomalu se připravuje na to, že hospodářství předá synovi. Takřka polovinu své produkce prodá tzv. ze dvora a zdůrazňuje, že nedodává žádným velkým řetězcům.

„Pokud chceme, aby tu byli i malí farmáři, tak nějaká podpora by být měla, ty velké farmy jsou přece jen ekonomicky jinde. Mně nevadí, že mám úhory, zaseju tam nektarodárné rostliny a pole si odpočine. Méně hnojím, nehoním to na co největší výnosy,“ popsal svůj přístup.

Péče o přírodu by měla být samozřejmá
Jaroslav Crhák, soukromý zemědělec

Zaměřuje se především na brambory, cibuli, zelí a česnek, obiloviny bere jen jako doplněk.

„Péče o přírodu by měla být samozřejmá, proto nemám problém se zemědělským Green Dealem jako s pravidly pro lepší hospodaření. Teď přemýšlím i o regenerativním zemědělství, na pár hektarech s tím asi zkusím začít,“ zamyslel se nad přístupem, který hlásá návrat k přirozeným ekologickým a biologickým procesům a vztahům v půdě.

„Nehospodařím kvůli tomu, abych měl dotace. Klidně ať žádné dotace nejsou, ale všude. A každý ukáže, co umí,“ nebál by se Crhák velké změny. „Kdyby se zrušily všechny dotace, tak by se radikálně zvedly ceny potravin, a to asi není možné,“ nesdílela tento názor Šejnohová.

„My jsme řádní hospodáři, nekecejte nám do toho!“ Z Hradce mělo vyrazit na 50 traktorů, nakonec jich bylo asi 10

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám