Hlavní obsah

Jedete do Chorvatska? Užijete si fronty na hranicích, kontrolováni budou všichni bez výjimky

Novinky, jas

Od pátku začnou Slovinsko a Maďarsko na hranicích se zeměmi, které nejsou členy schengenského prostoru, provádět na vstupu i výstupu důsledné hraniční kontroly. Jak ve středu upozornilo ministerstvo zahraničí, turistům se tak může zkomplikovat například cesta do oblíbeného Chorvatska.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Na hraničních přechodech s neschengenskými zeměmi budou důsledně kontrolováni všichni, včetně občanů EU, a to na vstupu i výstupu. Dle dostupných informací nebude přistoupeno ke zjednodušení kontrol ani v době svátků či turistické sezóny,” upozornilo ministerstvo na možné komplikace v podobě čekání na hranicích.

Cestu do Chorvatska, které patří mezi nejoblíbenější prázdninové destinace Čechů, tak zřejmě budou zejména v létě prodlužovat nejen tradiční silný provoz, ale též celní a pasová kontrola, na kterou lidé při cestách v rámci Evropy už téměř zapomněli.

Jak ministerstvo upozornilo, kontroly budou uplatňovány „systematicky a bez výjimek”.

Chorvatsko jako členská země EU není členem schengenského systému volného pohybu osob, neboť spolu s Kyprem, Rumunskem a Bulharskem nesplňuje některá požadovaná kritéria.

Cestovní pas s sebou

Lidé s pasy unijních zemí dosud nebyli při vstupu či odjezdu ze Schengenu nijak kontrolováni. Nově mají být systematicky prověřovány veškeré doklady, a to jak při odjezdu, tak u příjezdu do unijního prostoru bez vnitřních hranic. Pasy mají být porovnávány s databází schengenského informačního systému (SIS) a s databází odcizených cestovních dokladů Interpolu. Kontroly se budou týkat všech osob, včetně těch, které požívají práva na volný pohyb. Tedy občanů EU a jejich rodinných příslušníků, kteří nejsou občany Unie.

Pokud by systematické kontroly všech cestujících například v přístavech či na hraničních přechodech výrazně ohrožovaly plynulost dopravy, budou moci země provádět jen cílené kontroly, kdy jsou prověřováni jen vybraní pasažéři. Podmínkou je, že tento postup nesmí ohrozit bezpečnost, veřejné zdraví ani mezinárodní vztahy členských zemí.

Anketa

Jste rádi, že se obnoví důsledné hraniční kontroly v Maďarsku a Slovinsku?
Ano
86,3 %
Ne
13,7 %
Celkem hlasovalo 6941 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám