Hlavní obsah

Jeden pruh si vezměte, ale blokáda celé magistrály nepřipadá v úvahu, rozhodl pražský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský městský soud ve čtvrtek rozhodl o žalobě aktivistů z ekologického hnutí Poslední generace proti pražskému magistrátu kvůli jeho nařízení přemístit protestní pochod z magistrály na chodník. Praha měla omezit svým rozhodnutím shromažďovací právo. Aktivisté ale neuspěli s plánem na happening v celé šíři silnice před Národním muzeem. Město podá kasační stížnost, hnutí to zvažuje. Poslední generace zároveň oznámila, že opouští téma plošné „třicítky“ a nyní bude protestovat za zlepšení situace na magistrále. Uspořádá deset pochodů.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Protest na pražské magistrále. Archivní foto.

Článek

Aktivisté na pražské magistrále protestovali v první polovině roku opakovaně. Některé jejich pochody silnicí se neobešly bez incidentů, například řidič najížděl do aktivistů blokujících průjezd vozidel. Magistrát dlouho váhal s ohledem na ústavní práva, zda nějak zasáhnout. Až počátkem září vydal v návaznosti na svolání dalšího pochodu, který se uskutečnil minulé úterý, rozhodnutí, v němž přeplánoval trasu pochodu na blízké chodníky tak, aby protest neovlivňoval provoz na magistrále. Magistrát argumentoval primárně bezpečností účastníků, řidičů i policistů a omezením práva volného pohybu většiny menšinou. Tento krok však nyní Městský soud v Praze označil za chybný.

Písemný rozsudek zatím podle mluvčí hnutí Poslední generace Veroniky Holcnerové není k dispozici, novinářům však v pátek rozhodnutí soudce Ladislava Hejtmánka z Městského soudu v Praze popsala.

Soudní plichta?

„Soud rozhodl v náš prospěch s tím, že pokud shromáždění omezí dopravu způsobem, že kráčí útvar chodců v jednom pruhu na magistrále, tak to není dostatečný důvod pro zákaz shromáždění. Soudce argumentoval, že pokud se po komunikaci první třídy, což magistrála je, můžou pohybovat chodci v útvaru chodců, tak tuto činnost nelze zakázat pro výkon shromažďovacího práva,“ parafrázovala Holcnerová verdikt.

Praze došla trpělivost. Třicítkářům zatrhla magistrálu, poslala je na chodník

Domácí

Pochodem, který magistrát přemístil na chodník, chtělo hnutí upozornit na potřebnou „humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku“. V této souvislosti podle Holcnerové soudce upozornil, že pokud má být účelem shromáždění upozornit na stav magistrály, tak ho nelze přemístit, jelikož je to vázané k danému místu. „Přílišným způsobem by toto rozhodnutí zasahovalo do práva naplnit naše shromáždění,“ míní mluvčí.

„Rozhodnutí soudu respektuji, jsem rád, že potvrdil alespoň zákaz protestu před Národním muzeem. Jsem stále přesvědčen, že přesměrování akcí na chodník je všeobecně přijatelnější a bezpečnější řešení. Proto je dobře, že příslušný odbor magistrátu podá kasační stížnost,“ uvedl k rozsudku primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Soud tedy dal fakticky částečně za pravdu oběma stranám, z čehož vyplývá i to, že obě strany podají nebo vážně zvažují kasační stížnost. Praze se nelíbí posvěcení pořádání protestů v silnici, Poslední generaci zase zákaz na desítky minut zablokovat plně dopravu kvůli uspořádání happeningu za humanizaci magistrály. Lze tak očekávat, že spor se potáhne ještě řadu měsíců, což nicméně nezabraňuje aktivistům pořádat další pochody.

Třicítka už ne

Poslední generace se nyní podle Holcnerové už nebude věnovat tématu zavedení plošné rychlosti 30 km/h jako doposud, ale zaměří se na zlepšení stavu magistrály.

„O třicítku už je svým způsobem postaráno, je teď v dobrých rukou. Došli jsme tedy k názoru, když tohle téma opustíme a necháme to na jiné skupině lidí, kteří se na nás v průběhu kampaně obrátili a tématu zklidňování dopravy se věnují. Přesunuli jsme se ale k tématu magistrály, která i předtím byla ve středobodu dění. Všichni víme, že je to dlouhodobý problém, který se má řešit, ale neřeší se,“ představila změnu mluvčí hnutí.

Podle ní nyní budou aktivisté usilovat o větší humanizaci magistrály. „Chceme, aby tam byly chodníky v místech, kde chybí, vytvořilo se více přechodu i více bezpečného prostoru pro cyklisty,“ přiblížila.

I proto se uskuteční další pochod, který již povede přímo po magistrále, a to 3. října. Celkem plánuje hnutí uspořádat v období od října do února příštího roku deset pochodů. Předběžná data jsou 18. a 31. října, 15. a 18. listopadu, 13. prosince, 16. a 31. ledna a 13. února.

Extremisté jsou dnes spíš čtyřicátníci frustrovaní z osobního i politického vývoje, říká odborník

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám