Hlavní obsah

Je to vycucané z prstu, vzkázal Ústavní soud Babišovu náměstkovi kvůli limuzínám

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Václav Lang, Petr Kozelka

Ústavní soud (ÚS) se ve čtvrtek ostře ohradil proti nařčení ministerstva financí, že plánoval nákup dvou aut v celkové hodnotě šesti miliónů korun. Generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil označil za „dehonestující“ slova Babišova náměstka Jana Gregora. Ten na čtvrtečním jednání rozpočtového výboru prohlásil, že státní zaměstnanci by neměli mít auta několikrát dražší než prezident.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Článek

Rozpočtový výbor ve čtvrtek projednával rozpočty ústavních institucí na rok 2015. V případě Ústavního soudu informoval Gregor o navýšení výdajů na platy zaměstnanců ÚS o 3,5 procenta, platy ústavních soudců by měly růst o procento.

Ministerstvo si naopak prosadilo snížení o čtyři milióny na investice, což sám Gregor označil za „trucpodnik ministerstva financí“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nejsme spokojeni s tím, že Ústavní soud plánuje zakoupit dva automobily za šest miliónů korun, jeden za tři milióny,“ vysvětlil Gregor, podle kterého neexistuje důvod, proč by „zaměstnanec státní správy měl mít třikrát dražší auto, než má prezident“.

Dehonestující vyjádření, brání se ÚS

Proti slovům náměstka Gregora se ostře ohradil generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil. Podle něj na základě rozpočtu na rok 2015 nákup těchto vozů vůbec nebyl v plánu.

„To vyjádření naprosto nereflektovalo skutečnosti tak, jak se mají. Lidově řečeno, je to vycucané z prstu. Navíc takové vyjádření je nevhodné, až dehonestující,“ řekl Právu Pospíšil.

Podle něj se jedná o nákup dvou limuzín pro předsedu soudu a místopředsedy, ve kterých se mimo jiné přepravují i zahraniční hosté včetně diplomatů nebo soudních funkcionářů.

„Nákup vozů byl plánován už loni, odložil se a nyní je vypsána veřejná zakázka, nikde není řečeno, že ta cena má být taková, jak ji prezentoval pan náměstek. Ústavní soudci mají k dispozici Škody Octavie, dvě limuzíny Audi, které máme, stály ve své době 2,2 miliónu korun a nyní mají najeto už přes 400 tisíc kilometrů,“ upozornil Pospíšil.

Čtyři milióny, o které soud přišel v rozpočtu na příští rok, také nebyly určeny na vozový park, ale na opravy sídla, například na sanaci sklepů a rekonstrukci omítek.

Výbor rozpočet Ústavního soudu nicméně schválil stejně jako dalších institucí, například Sněmovny, Senátu, Kanceláře prezidenta republiky nebo Kanceláře ochránkyně lidských práv.

Stojíme si za svým, tvrdí MF

I přes námitky Ústavního soudu si ale ministerstvo stojí za svým. "O obnově vozového parku ministra financí informoval přímo generální sekretář ÚS Ivo Pospíšil dne 29. 5. 2014," řekl Novinkám ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace resortu Marek Zeman.

"Navíc jsme v informačním systému veřejných zakázek našli konkrétní zakázku Ústavního soudu. Platí tedy, co pan náměstek dnes na zasedání rozpočtového výboru řekl," dodal.

Hledá se sídlo pro NKÚ

Debata se strhla kolem rozpočtu Nejvyššího kontrolního úřadu. Poslanec František Laudát (TOP 09) požadoval přijmout usnesení, že vzhledem k výši schváleného rozpočtu na příští rok (507 miliónů) „nemusí být naplněny všechny funkce, které jsou po NKÚ požadovány“. Poslanci ale toto usnesení nepřijali.

Prezident NKÚ Miloslav Kala poslance ujistil, že úřad je schopen všechny své funkce plnit. „Domnívám se, že ústavou nám uložené funkce budeme plnit i v příštím roce,“ uvedl.

Výbor naopak přijal usnesení, podle kterého se má vláda znovu zabývat novým sídlem pro NKÚ a hledat jej mezi administrativními budovami státu.

„Aktuálně musíme společně počkat na to, až se naplní CRAB (Centrální registr administrativních budov),“ informoval náměstek ministra financí Jan Gregor.

Reklama

Výběr článků

Načítám