Hlavní obsah

„Je to nesmysl.“ Hygienička s řešením černého kašle ve školách zaskočila epidemiology

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epidemiologové jsou překvapeni výkladem hlavní hygieničky Pavly Svrčinové k tomu, jak řešit výskyt černého kašle ve školách, pokud je v kolektivu i neočkované dítě. Zarážející je podle nich tvrzení, že se nemusí řídit vyhláškou, která postup detailně upravuje. Svrčinová se v pátek snažila uklidnit situaci a zdůraznila, že neočkované nesmí posílat sami ředitelé škol domů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová

Článek

„Opatření ministerstva, které zaznělo na tiskové konferenci, je naprosto nesmyslné. Vyhláška detailizuje postup, tato konkrétně u jednotlivých nemocí. V roce 2023 si ji novelizovalo samo nynější ministerstvo. To, že se podle ní dnes nechce řídit, považuji za naprosto neuvěřitelné,“ řekl Novinkám a Právu epidemiolog Roman Prymula.

„Není to o tom, že by se do školy nepouštěli žáci, kteří jsou neočkovaní. Týká se to jen jedné konkrétní třídy, kde se laboratorně potvrzený případ objeví. Šlo by třeba o jednoho žáka ve třídě. Je to zcela namístě, protože šíření je poměrně masivní,“ vysvětlil.

Překvapen byl výkladem i předseda České vakcinologické společnosti a epidemiolog Roman Chlíbek. „Máme tady vyhlášku o epidemické bdělosti, která nějaké postupy uvádí. Trochu jsem nerozuměl tomu, že je tady vyšší zákon, který přebije vyhlášku. Vždyť proto se vyhláška dělá. Popisuje to, co se do zákona nevejde, jinak by byl velmi obsáhlý,“ řekl Novinkám.

Nikdo nepočítá s tím, že by se plošně děti vykazovaly ze škol
Roman Chlíbek, epidemiolog a vakcinolog

Stejně jako Prymula i on zdůrazňuje, že není cílem, a nikdo to nechtěl, plošně posílat neočkované žáky domů.

„Shodli jsme se, že nikdo nepočítá s tím, že by se plošně děti vykazovaly ze škol. Pokud ale hygienická stanice na místě udělá kvůli výskytu černého kašle epidemiologické šetření a bude-li tam neočkované dítě, pro které to může být riziko, tak po dobu 21 dnů mu hygienici neumožní navštěvovat školské zařízení. Je to ochrana hlavně pro to dítě,“ doplnil Chlíbek.

Význam vidí v opatření i infektoložka Hana Roháčová. „Děti mají být především očkovány. Pokud je rodiče nenechají očkovat, tak to považuji za vysoce nesprávné a děti jsou ohroženy tím, že nákazu dostanou. Máme takové případy,“ uvedla.

Svrčinová: Školy nesmí děti bez očkování proti černému kašli posílat domů

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví se v pátek snažilo uklidnit situaci v Praze, kde krajská hygienická stanice informovala školy o vhodném postupu pro případ, že se u nich objeví nemocný žák.

„Žádné neočkované dítě nebude vylučováno z kolektivu na základě toho, že neabsolvovalo očkování,“ ubezpečovala odpoledne Svrčinová.

Dopoledne vznikl kvůli doporučení pražské hygieny zmatek mezi školami i rodiči.

Hlavně proto, že ho pojaly některé školy po svém a že se začaly rodičů proaktivně vyptávat na zdravotní informace o proočkovanosti dětí, k čemuž nejsou oprávněny. Školní docházku nelze podmiňovat tím, zda jsou žáci očkovaní, upozornilo ministerstvo.

Kritiku za to schytali hygienici. Podle oslovených expertů ale postupovali správně, tak jak to je ve vyhlášce o epidemiologické bdělosti.

„Vyhlášce je nadřazen zákon, který říká, že se má při opatřeních postupovat na základě posouzení rizika, a toto bylo ze stanoviska Hygienické stanice hl. m. Prahy vynecháno,“ odmítla Svrčinová a dodala: „Vyřazení dělá hygienik na základě individuálního posouzení rizika. Zhodnotí, jak dlouho bylo dítě ve škole apod.“

O individuálním přístupu mluví i oslovení experti. Argumentace zákonem je podle nich ale lichá.

Od neděle do pátečního dopoledne přibylo 810 případů černého kašle. Celkově se infekce od ledna potvrdila u 3084 osob, což je nejvíc od 60. let minulého století.

Černý kašel nedosahuje epidemie. Léky i vakcíny jsou, ujistilo ministerstvo

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám