Hlavní obsah

Je to experimentální demonstrace. Kalousek foukl ministrovi do tváře páru z e-cigarety

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý ve Sněmovně při projednávání protikuřáckého zákona obhajoval, aby zákaz kouření v restauracích neplatil pro elektronické cigarety. Sám e-cigaretu používá a výpary, které z ní vychází, jsou podle něj neškodné. Na vlastní kůži si to mohl vyzkoušet ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), Kalousek mu vdechl páru do obličeje.

Miroslav Kalousek foukl ministrovi do tváře páru z e-cigaretyVideo: PS PČR

 
Článek

„Chci se dopustit jedné experimentální demonstrace. Pane ministře zdravotnictví, velmi se omlouvám, neberte to ani jako neúctu, ani jako aroganci, ale až budu odcházet od mikrofonu, vdechnu jednu dávku ze své elektronické cigarety a vydechnu ji směrem k vašemu chřípí a vy nám pak poctivě řeknete, zda jste něco cítil či nikoliv,“ varoval Němečka Kalousek.

Dodal, že je přesvědčen, že takový test ministr dosud nepodstoupil, jinak by nemohl navrhovat stejný zákaz pro elektronické cigarety jako pro ty, které hoří a produkují spaliny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Uznávám, že moje svoboda končí tam, kde druhému foukám kouř do polévky,“ prohlásil Kalousek. Chápe prý zákaz v restauracích, kde se vaří. Vadí mu však, že by omezení platilo i na elektronické cigarety.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Miroslav Kalousek fouká výpary na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka.

„Pokud chcete zakázat elektronické cigarety, tak zakažte v restauracích i vařit,“ podotkl. Když odcházel od řečnického pultíku, foukl Němečkovi do tváře páru z e-cigarety. Ten se Kalouskovu vtípku zasmál.

Jan Bartošek (KDU-ČSL) pak oba politiky i s jejich pokusy odkázal jinam než do prostor Sněmovny.

Kromě úplného zákazu v restauracích zákon také počítá se zákazem prodeje alkoholických a tabákových výrobků v automatech. Restaurace by také ze zákona musely na svém nápojovém lístku nabízet alespoň jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější než pivo. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám