Hlavní obsah

Pokud mi restaurace nevyhovuje, tak do ní nemusím, kritizoval Fiala snahu o zákaz kouření

Novinky, zpe
Praha

Poslance v úterý čeká boj o zákaz kouření v restauracích. Už nyní je jasné, že zákony se nestihnou schválit tak, aby zákaz platil od ledna příštího roku. Očekává se však dlouhá debata. „Pokud mi restaurace nevyhovuje, tak do ní nemusím,“ argumentuje například šéf opoziční ODS Petr Fiala, který je proti zákazu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Fiala na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

Protikuřácký zákon podle Fialy nepodpoří nikdo z občanských demokratů. „Důvod je jednoduchý – týká se svobody podnikání a volby. Stát nemá určovat, co můžeme dělat, nemá nás tímto způsobem vychovávat,“ řekl v úterý Fiala.

Lidé mají podle něj na výběr, zda půjdou do kuřácké, nebo nekuřácké restaurace. „Navíc co to třeba způsobí v řadě malých obcí, kde je jediná hospoda?” komentoval Fiala.

ODS také připomněla, že mnoho restaurací má oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Faltýnek: Vraťme se do Evropy

Na to ale šéf lidoveckých poslanců Jiří Mihola namítl, že oddělení takových prostor je v ČR většinou tristní. „Kvůli dětem vyhledávám nekuřácký prostor. V Česku je to oddělení tristní, tragikomické,“ prohlásil Mihola.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek

Poslanci hnutí ANO avizovali, že zákaz také jednomyslně podpoří. „V našem poslaneckém klubu je hodně kuřáků, včetně mě. A všichni jako jeden muž tento zákaz podporujeme, jako je to běžné v podstatě v celé Evropě. Měli bychom se vrátit zpět do Evropy,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Kromě úplného zákazu v restauracích zákon také počítá se zákazem prodeje alkoholických a tabákových výrobků v automatech. Restaurace by také ze zákona musely na svém nápojovém lístku nabízet alespoň jeden nealkoholický nápoj, který bude levnější než pivo.

Reklama

Výběr článků

Načítám