Hlavní obsah

Jdeme s dělem na komára, kritizovala senátorka EET

Novinky, zpe
Praha

Na naše podnikatele je toho v poslední době moc, tepala klíčový zákon ministra financí Andreje Babiše o elektronické evidenci tržeb (EET) senátorka Veronika Vrecionová z ODS. Návrh, který už prošel Sněmovnou, v úterý řešil senátní hospodářský výbor. EET bude ve středu schvalovat horní komora.

Foto: senat.cz

Senátorka Veronika Vrecionová (ODS)

Článek

Návrh na výboru prosazovala Babišova náměstkyně Alena Schillerová. „Cílem je vytvoření transparentního podnikatelského prostředí. Jedná se o narovnání podnikatelského prostředí,“ hájila.

Evidenci kritizovali především senátoři z ODS. Daňové úniky u malých a středních podnikatelů nejsou podle senátorky Vrecionové tak zásadní.

„Jdeme s dělem na komára. Nejvyšší kontrolní úřad říká, že pouze sedm procent daňových úniků se realizuje u malých a středních podnikatelů. Výběr bude neadekvátní nákladům,“ varovala. Předložila proto návrh na zamítnutí, ten ale neprošel.

Začínáme žít v zemi oligarchů, míní Bratský

„Je toho v poslední době moc na naše podnikatele, ať už jde o kontrolní hlášení, nebo EET,“ kritizovala. Náznakem si rýpla i do šéfa státní kasy. „Daně se mají platit, ale mimochodem ani dotační podvody se nemají dělat,“ prohlásila. Narážela tak na aféru kolem Babišova Čapího hnízda.

Podotkla také, že se obává centralizace informací. „V zemi, kde unikají i e-maily pana premiéra, nejsme schopni garantovat ochranu dat,“ míní Vrecionová.

Podobně mluvil její stranický kolega Petr Bratský. „Pokud se statistická data dostanou na jedno centrální místo, mohou posloužit někomu, kdo v určité oblasti dělá svůj byznys. Začínáme žít v zemi oligarchů,“ uvedl.

Výbor nakonec nepřijal žádné usnesení. Pro kladné stanovisko by muselo hlasovat minimálně sedm senátorů. Ruku jich zvedlo šest z 13.

Reklama

Související články

Poslanci schválili zavedení EET

Koaliční strany ve středu schválily zavedení elektronické evidence tržeb. Návrh, od něhož si vláda slibuje do státní kasy až 18 miliard korun ročně, nyní...

Výběr článků

Načítám