Hlavní obsah

Jako volební lídr pražské ODS se rýsuje lékař Svoboda

– Praha
Právo, Lukáš Bek

Nad lídrem ODS v pražských komunálních volbách stále visí otazníky, podle informací Práva má nicméně zatím největší šanci jednička v pátém obvodu, bývalý šéf České lékařské komory, gynekolog Bohuslav Svoboda (66). „Rozhodne se skutečně až 28. září, nicméně Svoboda vzhledem ke svým zkušenostem patří mezi favority,“ řekl Právu člen vedení pražské ODS, který si nepřál být jmenován.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Svoboda

Článek

Svoboda šéfoval lékařské komoře v letech 1992-98. Mimo jiné byl ředitelem nemocnice na pražských Vinohradech. V roce 1998 v senátních volbách kandidoval za Unii svobody. Nikdy nebyl členem žádné strany.

Vedení ODS tlačí na rychlý výběr

Podle informací Práva má pražská ODS nyní zhruba tři možnosti. První je nominace člověka mimo stranu. Na rozdíl od Svobody prý příliš šancí nemají další nestraničtí lídři kandidátek, jako zpěvák Jan Kalousek či bývalý hokejový brankář a generální manažer pražské Sparty Petr Bříza.

Druhou možností je nominace někoho z dlouholetých pražských politiků, jako jsou náměstci primátora Rudolf Blažek a Pavel Klega. Poslední variantou je navržení někoho z méně okoukaných pražských politiků typu starosty Prahy 8 Josefa Noska či poslance a šéfa pražské ODS Borise Šťastného.

Vedení občanských demokratů je zjevně znepokojeno táhnoucím se hledáním kandidáta na primátora Prahy. „Čím dříve by bylo známo jméno toho lídra, tím lépe. Protože pro něj budou specifické úkoly ve volební kampani. A ať chceme, nebo ne, tak Praha je dost velký celek a je potřeba, aby se dokázali voliči ztotožnit jednak s programem, ale také s jeho konkrétními nositeli,“ řekla Právu první místopředsedkyně ODS a šéfka Sněmovny Miroslava Němcová.

Obdobně reagovali další členové vedení s tím, že nechtějí komentovat jména, která se objevila.

Vondra pro Šťastného, když nezakáže kouření

Další z místopředsedů, ministr obrany Alexandr Vondra, si podle svých slov Právu nedokáže představit, že by pražská ODS šla do voleb bez „top politického kandidáta na primátora“.

„Nechci dávat hraběcí rady, ale kandidát by měl být politikem a zároveň představovat změnu. Nejvíc mi tato kritéria splňuje Boris Šťastný. Ale podpořím ho, jen když slíbí, že Pražákům nezakáže kouření v restauracích,“ poznamenal Vondra. Šťastný proslul jako bojovník proti kouření.

Místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil na dotaz Práva uvedl: „Domnívám se, že je chyba, že se nevygeneroval včas jeden kandidát ODS na primátora. Pro transparentnost a čitelnost politické strany ve volbách je vždycky lepší, když je lídr.“

Drobilovi chybí u kandidátů politický profil

ODS bude v komunálních volbách poprvé čelit silnému soupeři v podobě TOP 09 a jejího lídra, bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy. Schwarzenbergova strana přitom podle dvou nedávných průzkumů celostátně vede, v Praze ODS porazila už ve sněmovních volbách.

Místopředseda ODS a ministr životního prostředí Pavel Drobil dosavadní kandidáty na dotaz Práva komentoval slovy: „Jednu věc mají společnou pan Tůma, pan Bříza a pan Kalousek. Tou je, že to nejsou politické osobnosti, na jaké jsme byli zvyklí. Z tohoto pohledu je jejich startovací pozice stejná.“

Drobil podle svých slov nezná Tůmovy názory na jakékoli politické téma, ať už komunální, nebo celostátní. „Na druhou stranu jsem se nikdy netajil tím, že jsem preferoval a preferuji, aby Praha měla od samého začátku jednotného kandidáta na primátora. Strategie, kterou přijal pražský region, je jiná než ta, o níž si myslím, že by byla úspěšnější. Ale to ještě neznamená, že já mám pravdu,“ dodal Drobil.

ČSSD v Praze na úřad primátora navrhuje Jiřího Dienstbiera mladšího, Věci veřejné bývalou náměstkyni primátora Markétu Reedovou, komunisté poslankyni Martu Semelovou.

Rozhovor s kandidátem ODS Petrem Břízou
Proč jste se rozhodl kandidovat v Praze právě za ODS?
Jsem pravicový volič, vždycky jsem jím byl. Myslím, že komunální politika je hlavně o tématech jednotlivých měst. Mě oslovilo téma sportu, výchovy mládeže. Vždycky mě velmi zlobily ty jednoduché soudy, jak se všechno dělá špatně, jak mládež v České republice je na mizerné úrovni. Pro mě nabídka znamená poměrně velký zásah do osobního života, který, řekl bych, že je doteď spokojený. Budu mít víc práce a potřebovat větší toleranci rodiny. Rád bych dal to, co umím, a svoji pracovitost městu, které mám rád.
Vzal byste nominaci na primátora?
V této chvíli se ptáte na situaci, kdy máte družstvo sedmi horolezců a každý ví, že v předposledním nebo posledním táboře před výstupem na vrchol mohou šéfové expedice přijít a říct někomu, že ponese tu vlajku. ODS bude velmi odpovědná při výběru svého kandidáta na primátora. Nějaké interní debaty mezi sebou a profilace kandidátů nechme do 28. září.
Co říkáte na kauzy spojené s pražskou ODS jako je Opencard či propojení politiky a byznysu?
Mohu slíbit to, co slibují de facto všichni kandidáti i jiných politických stran. Jsem nestraník, nebudu do strany vstupovat, takže já mohu jenom za sebe slíbit, že jako zastupitel budu zastávat transparentní politiku.

Reklama

Související články

TOP 09 by ve volbách přeskočila ODS

Nejsilnější stranou zůstává i nadále opoziční ČSSD, které by dalo hlas 21 procent lidí. O jeden procentní bod méně by měla druhá TOP 09, která přeskočila ODS...

Výběr článků

Načítám