Hlavní obsah

Jak vládne opozice. ANO a SPD ve Znojmě: Písařská chyba za milion a placené místo pro olympionika

Písařská chyba za téměř milion korun a z neplaceného postu placený. Kolem vlády hnutí ANO, SPD a Znojmáků ve Znojmě vyvolala největší rozruch „pozice snů“ pro bývalého úspěšného plavce a současného zastupitele Květoslava Svobodu (SPD). Ten se v prosinci stal jednatelem Znojemské tepelné společnosti. Funkce byla původně bezplatná, Svoboda ale nyní bere 40 tisíc měsíčně. Původní smlouva mu navíc slibovala až milionové odstupné po roce práce.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší úspěšný plavec Květoslav Svoboda na ustavující schůzi zastupitelstva Znojma v říjnu 2022

Článek

Starostkou Znojma se po zářijových komunálních volbách stala Ivana Solařová (ANO), první místostarostkou Petra Svedíková Vávrová z SPD.

Zástupci ANO ve volbách slibovali, že „mají řešení pro těžkou dobu“ a že za nich „bude líp“. „Udělám pro to maximum,“ zdůrazňovala ve svých postech na sociálních sítích Solařová.

„Mám obavu, že investiční činnost současné radnice je pouze prací na efekt. Aby to hezky vypadalo a zdálo se, že se něco dělá. Zároveň je nutné říct, že investiční plány aktuální radnice se absolutně nepotkávají s ekonomickou realitou a finanční situací města. Až mám pocit, jako by si někdo stavěl pomníky své slávy,“ psala před volbami na Facebooku.

SPD zase slibovala, že „bude sloužit, ne loupit“. „Nová koalice sází zejména na zodpovědné hospodaření,“ stojí na sociálních sítích hnutí.

Foto: Facebook, Novinky

Předvolební billboard hnutí SPD ve Znojmě

Koalice ale hned v listopadu jmenovala do funkce jednatele Znojemské tepelné společnosti, která je vlastněná městem, zastupitele SPD a bývalého olympionika Květoslava Svobodu. Tato funkce byla dřív bezplatná, Svoboda za ni ale dostává 40 tisíc měsíčně.

O vysvětlení redakce požádala starostku Solařovou (ANO), na dotazy odpověděla ale pouze místostarostka Svedíková Vávrová z SPD. Podle ní je to proto, že Svoboda je neuvolněným členem zastupitelstva. „Předchozí jednatel, místostarosta Jan Grois, byl za tuto práci odměňován v rámci své uvolněné funkce,“ řekla Novinkám. Opoziční politici se ale nad touto skutečností pozastavují.

Odstupné za milion

To však není všechno. Město v prosinci se Svobodou uzavřelo smlouvu, kdy mu garantovalo odstupné ve výši „dvojnásobku odměny vyplacené za uplynulý rok“, což znamená minimálně 960 tisíc. Nárok na takové odstupné mu měl vzniknout už po jednom roce práce.

Když na to opozice upozornila, město to svedlo na „písařskou chybu“. „Použitím nesprávného vzoru a písařskou chybou došlo bohužel k záměně standardního, dvouměsíčního odstupného za dvouleté,“ uvedlo znojemské ANO koncem ledna na Facebooku.

„Tato písařská chyba již byla opravena a pracovní smlouva nyní obsahuje standardní běžné odstupné ve výši obvyklého odchodného. Příprava a podpis smlouvy byly vedeny dobrou vírou. Znojemské tepelné společnosti tímto nevznikly žádné dodatečné náklady ani škody,“ stálo v prohlášení.

Foto: Facebook/ANO, tohle je Znojmo

Starostka Znojma Ivana Solařová

Jak vládne opozice. ANO a SPD v Děčíně: Zdražily zoo, chtěly úvěr za stovky milionů, pak se rozpadly

Domácí

Zvláštní ale je, že když rada města smlouvu v listopadu schvalovala, nikdo si „chyby“ nevšiml. Podle místostarostky z SPD se rada totiž zabývala „podstatnými náležitostmi smlouvy, mezi nimiž odstupné nefigurovalo“.

Podle původní smlouvy, kterou mají Novinky k dispozici, měl mít Svoboda navíc nárok i na odměny podle hospodářských výsledků. Svedíková Vávrová ale uvedla, že dosud žádnou takovou odměnu neobdržel.

Byl v době podpisu smlouvy v exekuci?

Svoboda je mnohonásobný mistr České republiky v plavání, má také několik stříbrných medailí z mistrovství Evropy a jednu z mistrovství světa. Česko reprezentoval v roce 2004 na olympiádě v Aténách, kde byl vlajkonošem výpravy. Zástupci opozice ovšem upozorňují, že na dané místo nemá praxi ani vzdělání. Podle místostarostky je ale funkce jednatele společnosti především manažerská. „Na energetiku je odborníkem ředitel společnosti Havlík,“ podotkla.

V souvislosti se Svobodou se řeší i to, zda byl v době podpisu smlouvy v exekuci. Ještě v listopadu totiž měl mít podle výpisů exekuci ve výši 400 tisíc korun. V lednu ale už měl mít podle výpisů dluhy uhrazené.

Novinky se na to ptaly i samotného Květoslava Svobody. „Až budete chtít opravdu dělat novinářskou práci, zavolejte a domluvíme si osobní schůzku. Na smyšlené a útočné otázky, které o mně šíří antipolitici z opozice, vám po e-mailu určitě odpovídat nebudu,“ pouze vzkázal redakci.

Hnutí ANO a SPD jsou ve Sněmovně v opozici. Vládu kritizují jak za špatnou komunikaci, tak i za nezvládnutou energetickou krizi nebo například za zdražování. Novinky se tak v sérii článků podívaly, jak ony vládnou ve městech.

Jak vládne opozice. ANO a SPD v Ústí: Zdražili MHD a zpoplatnili odpad, svádí to na Fialu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám