Hlavní obsah

Jahn z vlády ven, Kmoníček místo Svobody?

Právo, ada, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jen několik ministrů ze současné Grossovy vlády má šanci, že případně zasednou i v budoucím týmu Jana Kohouta. Jsou mezi nimi např. nestraník František Bublan na vnitru, soc. dem. ministr kultury Pavel Dostál či ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Své místo nemá jisté vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.

Článek

Toho část soc. dem. viní z toho, že si dělá vlastní politiku, což dokázal minulý týden svým nekonzultovaným návrhem na razantní snížení daní. Právu to potvrdily dobře informované zdroje.

Němce a Kühnla nevyhazují

Ačkoli se soc. dem. shodla, že v nové vládě by neměly zasednout špičky politických stran, podle dostupných informací je ochotna tolerovat ve vládě jak šéfa unionistů Pavla Němce, tak jeho prvního místopředsedu Karla Kühnla. Jisté však není, zda by zůstali ve svých dosavadních funkcích (spravedlnost a obrana), anebo by přesedlali na jiné resorty.

Rovněž v případě lidovců by byla soc. dem. - byť se skřípěním zubů - překousnout další angažmá ministra životního prostředí Libora Ambrozka. Nevadil by prý sice ani Cyril Svoboda (zahraničí) kvůli zdrženlivosti vůči Stanislavu Grossovi v době vládní krize, ale část soc. dem. tlačí na jeho odchod například kvůli příliš proamerické politice tohoto šéfa Černínského paláce.

Kalousek by se zbavil rebela

Nováčkem v budoucí vládě by tudíž mohl být na Svobodově místě další diplomat, Hynek Kmoníček. Toho by v kabinetu rádo vidělo Kavanovo křídlo soc. dem. Právě Janu Kavanovi dělal Kmoníček na ministerstvu zahraničí náměstka.

Český velvyslanec v OSN Hynek Kmoníček včera odpoledne na otázku Práva z New Yorku řekl, že ho s nabídkou, aby se v příští vládě stal ministrem zahraničí, dosud nikdo neoslovil. "Oficiálně zatím nabídka nebyla učiněna. Pokud by přišla, tak bych ji velmi vážně zvažoval."

Svobodu sice šéf lidovců Kalousek veřejně označuje za jednoho z úspěšné trojice lidoveckých ministrů, avšak pád tohoto rebela by šéfovi lidovců z vnitrostranických důvodů mohl vyhovovat. "Nechápeme, proč vedle premiéra mají ukončit svou misi ministři, kteří nejsou zkompromitovaní a kteří řídili své resorty dobře," řekl včera Kalousek v diskusi České televize.

Podle něj musí mít strana možnost nést odpovědnost za vládu nejen v programových, ale také v personálních otázkách.

Nejvíc vadí Šimonovský

Zásadní nesouhlas ale panuje v soc. dem. s třetím z ministrů a místopředsedů KDU-ČSL Milanem Šimonovským (doprava), který podle politiků soc. dem. po celou dobu vládní krize vystupoval spolu s Kalouskem nejrazantněji. Soc. dem. proto připouští, že pokud lidovci budou trvat zejména na nominaci Šimonovského, mohou jednání zkrachovat.

Podle předsedy poslaneckého klubu soc. dem. Michala Krause budou personální otázky součástí jednorázové dohody, kterou by měli podepsat šéfové soc. dem., lidovců a unionistů. "Nepředpokládám, že by se vláda skládala na půdorysu předchozí vlády," poznamenal včera Kraus v televizním pořadu Otázky Václava Moravce. Odmítl se ale k personálním otázkám vyjádřit s argumentem, že nyní zatím nejsou na pořadu dne.

V pokračování v nové vládě podle všeho doufá Němec, který včera naznačil, že strany by měly mít právo nominovat své lidi. Přiznal právo premiéra vybírat si spolupracovníky a dodal: "Rozumím tomu, že každý nominovaný člen vlády musí být schopen spolupracovat s premiérem a nový premiér musí být schopen spolupracovat s takovým členem vlády. Chápu, že pokud by byly nějaké vážné výhrady k personální nominaci ze strany budoucího premiéra, tak to jednací strany musí brát velmi vážně."

Méně ministrů?

Unionisté se kloní k tomu, že pokud budou někteří ministři pokračovat ve vládě, neměly by se dělat velké změny v rozdělení resortů. Připouštějí, že kompetence některých ministrů by se mohly rozšířit. Např. ministr spravedlnosti (nyní Němec) by byl současně šéfem legislativní rady a vicepremiér pro ekonomiku by mohl řídit současně jedno z ekonomických ministerstev. Tím by se snížil počet členů vlády.

Politici se ale shodují v tom, že v žádném případě by neměly být zrušeny některé resorty. To totiž vyžaduje změnu kompetenčního zákona, který je podle nich velmi složitý. Nelze předpokládat, že by nová vláda v krátkém čase mohla tak výraznou úpravu v parlamentu prosadit.

Reklama

Související články

Lidovci své ministry soc. dem. neobětují

Dohoda o případné nové vládě ještě není na stole, a už se objevil první zádrhel. Lidovečtí lídři totiž nechtějí obětovat své tři ministry. Ti sice již podali...

Výběr článků

Načítám