Hlavní obsah

Ivančice udělaly tečku za těžbou bentonitu

Právo, Vladimír Klepáč

Po pětiletém složitém vyjednávání se radnici v Ivančicích na Brněnsku podařilo udělat tečku za těžbou bentonitu v lokalitě Réna. Město totiž koupilo firmu, která tam vlastnila těžební práva na dobývání této horniny, která má všestranné využití.

Foto: MěÚ Ivančice

Do oplocení amfiteátru se patrně vrátí po letech městský znak. V pozadí je pódium

Článek

Radnice již zahájila kroky k tomu, aby byl lom zcela zrušen. Na jaře příštího roku bude upraven. Bude sloužit jako místo pro procházky a odpočinek. Počítá se i s obnovou tamního amfiteátru.

„Měli jsme štěstí, že pozemky pod lokalitou patřily městu. Mohli jsme proto rázně vyjednávat,“ řekl Právu starosta Milan Buček (nez). Připomněl, že kvůli další těžbě by byl v ohrožení nejen někdejší přírodní amfiteátr, ale i třicet zahrádek v jeho okolí.

Réna představovala ložisko bentonitu o objemu asi 130 tisíc tun. Z nich byla odtěžena zhruba šestina. Těžba byla v minulosti krátkodobá a firma Bentex Bohemia usilovala o její obnovu. Proti obnově těžby byli nejen zahrádkáři, ale i značná část veřejnosti.

Město léta vyjednávalo o koupi firmy. Původní nabídka byla dvanáct milionů korun. Postupně se podařilo cenu snížit na milion, za který ji město v uplynulých dnech koupilo i s vlastnictvím těžebních práv. Takže už je plně na něm, jak s tím naloží.

Obnoví přírodní amfiteátr

Bentonit byl pod někdejším přírodním amfiteátrem objeven v šedesátých letech minulého století. V devadesátých letech se podle Bučka uskutečnila divoká těžba této horniny. Ta má překvapivě široké využití, a to od podestýlky v chovatelství až po čistění odpadních vod, kdy se používá jako pohlcovač ropných látek. Například ve stavebnictví je přísadou do těsnicích hmot a ve farmacii se dává do mastí.

„Bentonit z Rény není tak kvalitní, jak by odborníci potřebovali,“ vysvětlil starosta. A dodal: „Jeho další těžbou bychom poškodili okolí této lokality natolik, že by výsledek byl pro Ivančice velmi špatný.“

Radnice má s tímto místem velké plány. Příští rok na jaře chce s pomocí veřejnosti při akci Ukliďme Česko areál vyčistit od náletových dřevin, zasypat v něm jámy tak, aby byl každý jeho kout bezpečný, obnovit v něm zeleň a vypustit do něj stádo ovcí a koz, které se bude od jara do podzimu starat o to, aby v něm byla vždy pečlivě udržovaná louka.

Podle Bučka by Réna mohla být místem pro relaxaci a cílem například školních výletů. S využitím dotací by bylo časem možné, aby se nyní zcela zapomenutá scéna na Réně opět stala místem koncertů, divadelních vystoupení a společenských akcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám