Hlavní obsah

Ivan Langer: policie vyvíjí v kauze Kořistka nátlak na svědky

Právo, Novinky, apb, ČT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stínový ministr vnitra za ODS Ivan Langer v neděli v diskusním pořadu ČT 1 otázky Václava Moravce řekl, že má důkazy o tom, že policie vyvíjí nepřímý nátlak na svědky v kauze pokusu o uplácení poslance Kořistky. "Pokud se potvrdí tato informace, tak už nejde hovořit o neprofesionalitě." uvedl Langer.

Foto: Dana Ehlová

Psal se rok 1888, když kaplan Alois Mádr inicioval stavbu kaple s oltářem Panny Marie Lurdské uprostřed lesů nedaleko Přepych.

Článek

Podle Langra policie čtvrtečním zadržením asistenta šéfa ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka ukázala, že není objektivní, nezávislá ani profesionální. Pokud se potvrdí, že policie ovlivňovala svědkyně, bude to dokonce nezákonný postup, uvedl.

Ministr vnitra výhrady odmítá

Ministr vnitra František Bublan to odmítl a sdělil, že v takovéto atmosféře budou mít policisté strach pracovat.  Vyšetřování označil za standardní. Bublan v debatě několikrát varoval před děláním předčasných závěrů. Zopakoval, že v případu žádné pokyny policii nedával. "Policie postupuje naprosto autonomně a bez jakýchkoli mých pokynů," uvedl na kritiku z řad ODS. Ani nápad vyslechnout aktéry schůzky, na které se o úplatku údajně hovořilo, na detektoru lži prý nevznikl v jeho hlavě.

Obvinění odmítl i náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně: "Vždy jsem se choval profesionálně a objektivně. Je to nefér tvrzení." Dodal, že žádné pochybení neshledal v práci policie při hledání důkazů ani okresní státní zástupce Josef Bláha.

Současně nepopřel, že k obvinění Marka Dalíka a Jana Večerka mohly vést odposlechy: "Nevím, zda šlo o odposlechy nebo jen o výpisy volaných čísel."

Osudná schůzka a telefonáty

Večerek a Dalík se s Kořistkou sešli v ostravském Cafe baru Paris 29. července. V usnesení o zahájení trestního stíhání policejní komisař Zdeněk Novák uvádí, že právě tam Večerek a Dalík nabídli Kořistkovi 10 miliónů za to, že povalí vládu premiéra Stanislava Grosse. Kořistka pokus o podplacení policii neoznámil.

Zveřejnění korupční schůzky Večerka vylekalo tak, že začal horečně telefonovat. Podle záznamu volaných čísel se často obracel na Šárku Froňkovou.

"V období měsíců července a srpna 2004 byl zjištěn intenzivní telefonický kontakt mezi obviněným Janem Večerkem  a Šárkou Froňkovou, a to rovněž dne 29. 7. 2004 (den schůzky) a 19. 8 a 20. 8. 2004 (dny, kdy se obviněný Jan Večerek dozvěděl, že se o schůzce ví). Je vysoce pravděpodobné, že se o schůzce Šárce Froňkové obviněný Jan Večerek zmínil, a to i o jejím průběhu," řekl Novák o vstupu Froňkové na scénu.

Uvádí, že na scéně byla i druhá žena, Radmila Ondříšková. Měla být podle obvinění spolu s Froňkovou  další účastnicí večeře v ostravském hotelu Imperial s Dalíkem.

Právě na tyto dvě ženy údajně podle Langra vyvíjí nátlak.

Ivan Langer by chtěl, aby kauza probíhala objektivně, aby nebyla jen jedna verze, která vychází z výpovědi vládního poslance, přičemž proti Dalíkovi a Večerkovi svědčí, že vypovídali stejně.

Vadí mu, že případ uplácení se vyšetřuje současně s případem obviněné z křivého svědectví, které podali Dalík s Večerkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám