Hlavní obsah

Irský zázrak

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl jsem dlouholetý, malicherný sen, vypít si sklenici guinnessu v zakouřeném irském pubu v městě Joyceově. Ve čtvrtek sice do Dublinu letím, leč sen si už nesplním, protože od předvčerejška platí v celém Irsku absolutní zákaz kouření na pracovištích, a to ze zákona. No a hospody jsou holt taky pracoviště a já vím, že bez toho dýmu ztratí svou poezii.

Foto: Jana Bečková

Výhled průsekem lesa na Hostomice a okolí

Článek

Dynamičtí Irové jdou Evropě příkladem a jistě se dočkají následovníků. Také českou vládou prošel úspěšně návrh zákona, kterým hodlá ministryně zdravotnictví odsunout kuřáky na smetiště dějin. Předloha zatím visí už několik měsíců ve sněmovním výboru pro zdravotnictví ostřelována lobbisty z mnoha stran, ale nepochybuji, že jednou zvítězí. Je otázka, zda to skutečně bude "milník ke zdraví národa", jak prohlásil irský premiér a jak si možná myslí i Marie Součková.

Je pravda, že kouření pomáhá ročně do hrobu tisícům milovníků tabáku. Nepochybuji, že nekuřáci mají právo - i ze zákona - být před námi kuřáky na veřejnosti chráněni. Jen si nejsem jistý, zda střílíme do nejbližšího terče. Statistici třeba zjistili, že víc než na následky kouření umírají ve světě lidé na následky obezity. Přijde taky do vlády návrh zákona zakazujícího pojídat hamburgry a chipsy a zapíjet to cukernatými limonádami? Taky si nejsem jistý, jestli na cestě ku zdraví nepřinesou absolutní zákazy nežádoucí reakce, třeba zvýšený zájem dětí o cigarety. Nebylo by nakonec od Irů prozíravější, kdyby zavedli puby pro kuřáky a puby pro nekuřáky, jak se sluší na demokracii?

Především nám však historie zachovala neblahý příklad působení podobného zákona nezamýšleného účinku. Na mysli mám ratifikaci osmnáctého dodatku k americké ústavě o "národní prohibici" z ledna 1920, zákonné opatření namířené proti "notorickým alkoholikům z řad přistěhovalců", kterým se uzákonil tzv. Volsteadův program povinné abstinence. Výsledek toho bohulibého úsilí je třeba přepracovaným ministrům občas připomenout.

Vznešená myšlenka nedokázala spoutat tržní síly vyvolané neuspokojenou poptávkou po alkoholu. Kvůli černému obchodu se v Americe nahromadily obrovské finance, uplatněné snadno v jiném zločinném podnikání, hlavně v prostituci a hazardních hrách. Prohibice odstartovala vzestup mafiánských rodin. A hlavně, koncesované výčepy byly nahrazeny čtyřnásobkem ilegálních krčem, takže po deseti letech se pila whisky mnohem víc než před prohibicí.

Vím, že nic se detailně neopakuje. Přesto cestě ku zdraví houštinou drastických zákonů nějak nevěřím.

PRÁVO 30. března

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám