Hlavní obsah

Invaze netopýrů. V liberecké nemocnici jich našli přes 400

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochránci přírody z liberecké záchranné stanice Archa odchytili ve čtvrtek na jedné chodbě v liberecké nemocnici 408 netopýrů hvízdavých. V pátek se na místo vrátili a odvezli dalších 22 netopýrů. To ještě nevěděli, co je čeká. V opuštěném bytě v Jablonci nad Nisou v pátek odchytili dalších zhruba šest stovek malých létajících savců.

Invaze netopýrů na LibereckuVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

„Netopýr hvízdavý je zcela běžným druhem netopýra, který za teplých letních večerů rád zavítá do městských bytů. Ale netušíme, proč zrovna na Liberecku bývají tyto invaze netopýrů tak intenzivní. V každém případě právě zde by asi bylo dobré v těchto dnech v noci příliš neotvírat okna,“ uvedl Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Infekční oddělení

V liberecké nemocnici si netopýři vybrali chodbu infekčního a kožního oddělení. „Byla tu stará okna, zůstávala otevřená a netopýři sem vletěli ventilačkou. Zpátky už se ale stejnou cestou neumějí dostat,“ řekla Právu Veronika Krausová z liberecké Archy, centra pro zvířata v nouzi.

Krausová odchytávala netopýry v nemocnici v pátek, její kolegyně Ivana Hancvenclová o den dříve. V nemocnici strávila čtyři a půl hodiny a odchytila 408 netopýrů. „Byl to doposud největší počet v rámci jedné invaze, se kterým jsme se za dobu naší činnosti setkali,“ upozornily ochránkyně přírody.

Spící netopýři inspirovali vědce pro lety ke hvězdám

Věda a školy

Jenže čerstvý netopýří rekord neměl dlouhého trvání. V pátek byli lidé z Archy povoláni na odchyt netopýrů v panelákovém bytě v Jablonci nad Nisou. „Starý byt po babičce s nábytkem z padesátých a šedesátých let. Je tu pořád tma, nikdo tu teď nebydlel, byl tu klid. To je to, co netopýry přilákalo,“ objasnila Veronika Krausová.

Foto: Archa Liberec

Netopýři na jednom z míst v liberecké nemocnici

Odchycených netopýrů z tohoto bytu by podle ní mohlo být až šest stovek. „Ještě je ale nemáme spočítané, budeme se tam muset vrátit, protože desítky netopýrů se nepodařilo odchytit,“ dodala Krausová.

Pozdně letní invaze

K netopýřím invazím dochází podle Petra Stýbla pravidelně v období od poloviny srpna do poloviny září v některých městech.

„Není neobvyklé, když do bytu nalétne v noci najednou i přes 200 takových nezvaných návštěvníků. Jedná se vesměs o drobné netopýry hvízdavé. Příčina tohoto chování není zcela jasná. K invazím dochází v době, kdy se rozpadají mateřské kolonie. Většinu jedinců v těchto skupinách tvoří nezkušená letošní mláďata. Vyhledávají si nové úkryty a domy jim nejspíš připomínají skály se štěrbinami,“ vysvětlil Stýblo.

Jedy na hraboše zabíjejí také sovy

Domácí

Jak se bránit

Co dělat v případě, že si netopýr vybere váš byt? „Zavřete dveře do ostatních místností a v napadeném pokoji otevřete dokořán okna, rozhrňte závěsy a záclony, zhasněte,“ radí Stýblo.

„Netopýři obvykle brzy pochopí, že se spletli, a sami do rána vyletí ven. Minimálně po dobu 14 dnů pak nezapomeňte na noc zavřít okna včetně ventilaček. Netopýři se totiž s oblibou vracejí do těch samých obydlí. Stoprocentně zamezíte vniku netopýrů, pokud si do oken nainstalujete sítě proti hmyzu,“ dodal Stýblo.

Pro netopýry jsou podle něj pastí pootevřené ventilačky – dovnitř vletí, ale ven už to neumějí.

„Mohou také zapadnout do váz, kyblíků, zalézt do svítidel apod. Rádi se schovávají za obrazy, často visí na záclonách a v závěsech. Pokud zjistíte přítomnost netopýrů, je dobré prohledat tyto ‚schovky‘,“ upozornil Petr Stýblo.

„Je-li jich v bytě jen malé množství a jsou v dobrém stavu, můžete je v rukavicích nebo pomocí hadříku posbírat do připravené krabičky. Na netopýry ale nikdy nesahejte holýma rukama,“ uzavřel.

Umělá inteligence umožnila průlom ve sledování divoké přírody

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám