Hlavní obsah

Invalidé a postižené děti dostanou od státu pět roušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část invalidních důchodců a děti s průkazem postižených dostanou do schránek pět roušek a respirátor. Doručí jim je Česká pošta. Schválila to v pondělí vláda. Ochranné pomůcky by takto mělo dostat asi 185 000 lidí.

Foto: Novinky

Česká pošta začala kompletovat zásilky s rouškami a respirátory pro seniory

Článek

Rozesílání roušek prostřednictvím České pošty se dočkalo kritiky už při předchozí akci, kdy vláda schválila roušky a respirátory pro seniory.

Pracovníci pošty pomůcky vybalili z původního balení a dávali je do obálek po pěti. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) tak pošta porušila stanovené požadavky na zacházení se zdravotnickými prostředky.

Maláčová před koncem září řekla, že jakmile se spor o distribuci vyřeší, vláda se k plánu poslat pomůcky invalidním penzistům a handicapovaným vrátí. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) už dřív uvedl, že se materiál už nebude rozesílat v papírových obálkách.

SÚKL: Pošta rozesíláním rozbalených roušek porušila zákon

Domácí

Distribuce může začít

"Distribuce ochranných pomůcek lidem s handicapem může začít! Dohodu o tom, že roušky a respirátor dostanou invalidé ve 3. stupni (169 633 lidí) a lidé s průkazem ZTP nebo ZTP/P mladší 18 let (15 169 lidí), jsme dnes na vládě potvrdili," sdělila Maláčová.

Roušky a respirátory poskytne Správa státních hmotných rezerv. Ministerstvo podle svého tiskového oddělení zajistí distribuci. "Samotné doručení bude realizováno shodným postupem jako v případě jiných písemností doručovaných klientům resortu, a to s využitím stávajících smluv uzavřených za tímto účelem s Českou poštou," uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě. Dodalo, že pošta zásilky nejen doručí, ale má na starosti také "kompletaci". Ochranné prostředky tak bude i balit. Podle tiskového oddělení bude postupovat "za přísného dodržení všech nezbytných hygienických opatření a rovněž pod dohledem hygienika".

Ministerstva už rozdělila miliony respirátorů a desítky milionů roušek

Koronavirus

Roušky a respirátor jsou jednorázové. Používat se mají několik hodin. Ochranu tak ohrožení lidé dostanou zhruba na týden. Někteří experti krok vlády kritizovali už v době, kdy rozhodla o rouškách pro lidi nad 60 let. Označili to za populistické gesto. Za pomoc by považovali spíš poskytnutí balení s 50 či sto kusy těm, kteří si nemohou ochranné pomůcky obstarat sami. Tento názor měli i někteří opoziční politici.

Reklama

Výběr článků

Načítám