Hlavní obsah

Internet cenzuruje jen pravici, tvrdili poslanci na semináři o svobodě slova

Konzervativní, pravicové názory jsou na sociálních sítích umlčovány, Facebook a Twitter blokuje nepohodlné politiky, znělo na sněmovním semináři Svoboda projevu na sociálních sítích. Ten organizovali poslanci Patrik Nacher (ANO) a Jan Skopeček (ODS) společně s organizací Společnost pro obranu svobody projevu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus ml. (Trikolóra)

Článek

Sněmovna nedávno poslala do druhého čtení novelu trestního zákoníku, která by omezování svobody slova na internetu postihovala. Jejím autorem je nezařazený poslanec Václav Klaus ml., který na diskuzním panelu vystoupil s burcujícím projevem.

„Není za pět minut dvanáct, je dvanáct třicet. Americkému prezidentovi Trumpovi byly zablokovány sociální sítě. V ČR máme desítky případů, kde si mladý člověk poctivě vybudoval klientelu na internetu, lidé mu přispívali, ale jeho web byl zlikvidován, protože měl konzervativní názory. Já v takovém světě žít nechci,“ řekl Klaus.

Klaus navrhuje pro cenzory sociálních sítí až půl roku vězení

Domácí

Poslanec Jan Skopeček uvedl, že sociální sítě Facebook a Twitter jsou dnes hlavními nástroji politické kampaně, přesto ale podle něj některé politické proudy omezují. „Pokud má být demokracie stále založena na férovém souboji politických stran, tak ve chvíli, kdy některým politikům budou sociální sítě vycházet vstříc a na druhé straně budou mít k nim jiní kandidáti omezený přístup, pak o volné soutěži politických stran nelze hovořit,“ uvedl Skopeček. Facebook nedávno například smazal oficiální stránku nezařazeného poslance Lubomíra Volného za porušování pravidel.

„Na internetu jsou omezovány pouze konzervativní, pravicové postoje, kdežto levicové progresivní názory mají zelenou, byť to jsou někdy nesmysly,“ řekl také.

Skopeček mluvil o tom, že podle jeho názoru existuje v určitých tématech monopol na pravdu, zmínil například otázky ohledně klimatu a genderu. „Kdokoliv tyto monopolní pravdy začne zpochybňovat, je automaticky považován za podivína, který nemá ve slušné společnosti co dělat. V lidech to vyvolává autocenzuru, což je ještě horší, než několikadenní blokace na Facebooku, jakkoliv ji považuju za nepřijatelnou,“ řekl poslanec ODS.

„Panuje tendence z jedné strany říct, že určité názory jsou špatné, a ty umlčet,“ přizvukoval další panelista, herní vývojář Daniel Vávra.

Pozitivní i bez testu a čipování lidí. Jaké jsou nejrozšířenější dezinformace o covidu?

Koronavirus

Sítě mají dvojí metr, řekl Nacher

Poslanec za ANO Patrik Nacher kritizoval sociální sítě za údajné používání dvojího metru. „Facebook nesmazal zjevnou lež, když o mně někdo napsal, že jsem ukradl roušky z centrálního skladu. Na druhé straně občas maže, když má někdo na nošení roušek určitý názor. Mezi lží a názorem je rozdíl,“ řekl Nacher.

Diskuze se účastnil i europoslanec za SPD a exministr zdravotnictví Ivan David. Přizváni byli i zástupci pirátů, ale podle organizátorů se s ohledem na složení panelistů odmítli zúčastnit. „Když někdo a priori řekne, že se s námi nebude bavit, vypovídá to o jejich přístupu k demokratické diskuzi,“ komentoval to Vávra.

Právě Piráti jsou přitom častým terčem fake news na sítích. Nepravdivou zprávu o první místopředsedkyni Olze Richterové, podle níž by měli občané přenechat své byty migrantům, sdílely desetitisíce lidí a politička se kvůli tomu soudí.

Projektová manažerka Společnosti pro obranu svobody projevu Gabriela Sedláčková řekla, že organizace sbírá stížnosti na nespravedlivé blokace na sociálních sítích, jde podle ní o stovky případů. „Na prvním místě jsou kvůli covidové pandemii témata týkající se zdravotnictví a medicíny. Když vyjádříte určitý názor na covid a očkování, sociální síť vás může zablokovat s tím, že porušujete zásady komunity. Mažou se ale i běžná historická fakta a témata týkající se EU, erotiky, pohlaví a rodiny,“ řekla Sedláčková.

Cenzura názorů se podle ní týká i sociální sítě LinkedIn, která slouží hlavně k navazování pracovních vztahů. „Když tam sdílíte nepohodlný názor, mohou se vám ozvat ‚manažeři diverzity‘ z vaší firmy a říct, že názor musíte smazat. Dospěli jsme tam daleko, že tu máme vydírání ze strany kolegů,“ řekla Sedláčková.

Pirát Martínek: Ať o tom debatují odborníci

Pirátský poslanec Tomáš Martínek Právu později řekl, že se konference nemohl zúčastnit z časových důvodů. „Obecně je pro nás ovšem důležité, aby o tématu diskutovali primárně skuteční mediální odborníci a nebylo zneužíváno k nahánění laciných bodů těmi politiky, kteří sice hovoří o svobodě slova, ale v realitě sami blokují na svých sociálních sítích všechny uživatele, kteří s nimi nesouhlasí,“ řekl Martínek.

Poukázal na to, že návrhy na regulaci internetových platforem se mohou řešit pouze na evropské úrovni. „V EU se nyní projednává směrnice Digital Services Act, které se bude muset česká legislativa přizpůsobit a která má přinést uživatelům lepší ochranu základních práv a účinné záruky, včetně možnosti napadnout rozhodnutí platforem ohledně moderování obsahu. Na přípravě aktu se aktivně podílí i pirátský europoslanec Marcel Kolaja,” dodal Martínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám