Hlavní obsah

Inspektoři dostanou zbraň proti šmejdům, budou si je moci skrytě nahrát

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká obchodní inspekce (ČOI) dostane novou zbraň proti takzvaným šmejdům, tedy pořadatelům předváděcích akcí, kde nutí převážně staré lidi k nevýhodné koupi. Inspektoři si dříve takovéto počínání nesměli tajně nahrávat, což znesnadňovalo usvědčování pachatelů. Novela, kterou v pondělí přijala vláda, to má změnit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

„V zájmu zefektivnění kontrolní činnosti České obchodní inspekce se navrhuje především úprava pořizování záznamů bez vědomí dotčených osob, které jsou mnohdy jediným nezvratným důkazem pro prokazování agresivních obchodních praktik uplatňovaných při tzv. předváděcích akcích, a zakotvení oprávnění pro přístup České obchodní inspekce do příslušných registrů,“ informovala vláda v materiálu, který byl v pondělí schválen.

Novela by měla obecně posílit kompetence ČOI v boji s nekalými praktikami, řekl během jednání novinářům ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). „Je to určité zmezinárodnění, aby byla možná ochrana v rámci Evropské unie. To, co je nejzajímavější, je mediace sporů mezi prodávajícím a kupujícím, kterou by měla zajišťovat ČOI,“ uvedl.

Zatím nebude možné, aby se mediátorem stal nestátní subjekt, například Hospodářská komora, byť by si to Mládek přál. „Musel jsem souhlasit, aby ten zákon prošel s tím, že zatím tomu tak nebude, ale této myšlenky se nevzdáváme,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám