Hlavní obsah

Inspekce: Lessy se trestného činu ohledně telefonátu s Kalouskem nedopustil

– Praha • Aktualizováno

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) odložila záležitost kolem červencového telefonátu ministra financí Miroslava Kalouska s tehdejším policejním prezidentem Petrem Lessym. Lessy tehdy uvedl, že mu Kalousek v telefonickém rozhovoru vyhrožoval. Kalousek dal kvůli tomu podnět GIBS.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

"Je to už několikátá policejní provokace. Doufám, že ji vyšetří Generální inspekce bezpečnostních sborů, které jsem dal podnět. Do té doby se nemohu vyjadřovat jinak, než že jsem terčem policejní provokace,“ řekl Právu v červenci Kalousek. [celá zpráva]

„Vzhledem k tomu, že zjištěné skutečnosti neprokázaly podezření ze spáchání trestného činu ze strany příslušníka Policie České republiky, byla celá věc uložena,“ napsala Právu ve středu mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Kalousek: GIBS Lessymu za pravdu nedala

Kalousek odmítá, že by rozhodnutí GIBS znamenalo, že má Lessy v jejich sporu pravdu. „Inspekce nikomu nedala za pravdu, to by bylo hrubé posunutí. Inspekce neříká, jak to bylo, říká jen, že nebyl spáchán trestný čin. A já jsem nikdy netvrdil, že se magistr Lessy dopustil trestného činu, a můj spor je ryze v občansko-právní rovině a ten nepovedu online,“ řekl Právu Kalousek.

Kalousek svým podnětem pro inspekci reagoval na slova Lessyho před poslanci bezpečnostního výboru. "Řekl mi, že nás všechny odstíhají," řekl tehdejší policejní prezident na adresu Kalouska.

Ten mu měl volat 4. července celkem čtyřikrát. Ve zbývajících hovorech se měl Lessymu omlouvat za vyhrožování „odstíháním“. Lessy označil údajný ministrův nátlak za nepřípustný a dodal, že se nenechal nijak ovlivnit.

Celý telefonát se měl týkat kauzy CASA, v níž figuruje Kalouskova stranická kolegyně Vlasta Parkanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám