Hlavní obsah

Iniciativa Hlavák pomáhá běžencům dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Iniciativa Hlavák už rok pomáhá uprchlíkům, kteří vlaky dorazí na pražské hlavní nádraží. Přestože se počty příchozích snížily, dobrovolníci jsou stále na místě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V nádražní budově stojí muž v neonově růžové vestě s nápisem Iniciativa Hlavák. Dmytro Krushelnytskyy je dobrovolníkem organizace už od loňského jara a nyní působí jako vedoucí směn. On sám je rovněž občan Ukrajiny, ale v Česku žije už 11 let.

„Jsou hodiny, kdy není co dělat, ale pak přijde naráz pět lidí. Během dne je to střídavé. Večer máme příjezd vlaku z polské Přemyšle kousek od hranic s Ukrajinou, tam práce vždycky je,“ popisuje Právu Krushelnytskyy.

Za necelou hodinu se ale u něj zastavují tři ukrajinsky mluvící lidé. Všichni potřebují především poradit, z jakého nástupiště jedou jejich vlaky.

„Navigujeme je po nádraží i v Praze. Vysvětlujeme jim také, jak funguje dočasná ochrana a jak si ji mohou vyřídit. Když přijede člověk, tak mu pomůžeme dostat se na KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci uprchlíkům, pozn. red.). Často se na nás ale obrací i turisté z jiných zemí, kteří potřebují poradit nástupiště,“ konstatuje dobrovolník.

Podle něj chodí spíše starší lidé, kteří potřebují poradit i s dočasnou ochranou. Mladí si takové informace vyhledají na internetu a dobrovolníků se ptají spíše na informace o nástupištích.

Příchozí jsou z války unaveni

Za tříhodinovou směnu se na dobrovolníky obrátí zhruba desítka lidí. Po vypuknutí války to bývaly i stovky.

„Tyto krize již skončily. Nyní už jim opravdu pomáháme spíše s jízdenkami a navigací. Občas se nás ptají na věci, se kterými jim nemůžeme pomoct, jako je vyřízení dávek, ale víme, kam je odkázat,“ podotýká Krushelnytskyy.

„Z lidí je cítit únava z války. Občas je těžké poslouchat, jak vyprávějí o tom, že rakety dopadaly dvacet metrů od nich, jak pod palbou utíkali ze svého města nebo o jejich umírajících blízkých. Sám mám na frontě příbuzné, proto jsem rád, že mohu aspoň takto pomoct,“ líčí dobrovolník.

Rakušan: V Česku může zůstat až třetina Ukrajinců

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám