Hlavní obsah

Ind Gupta zatím do USA vydán nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indický občan Nikhil Gupta zatím do USA vydán nebude. Ústavní soud (ÚS) extradiční proces zastavil do doby, než rozhodne o jeho stížnosti. Spojené státy muže viní ze spiknutí. Podle nich chtěl zavraždit vůdce sikhských separatistů v New Yorku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud

Článek

Gupta byl zadržen v Praze loni v červnu, na podzim pražský městský soud rozhodl, že je vydání do USA přípustné, což potvrdil i Vrchní soud v Praze. Proti těmto rozhodnutím Ind podal stížnost.

„Odložení vykonatelnosti napadených rozhodnutí nebrání žádný důležitý veřejný zájem,“ konstatoval ÚS. Naopak výkon rozhodnutí by pro Guptu byl významným zásahem.

„ÚS přihlédl zejména k tomu, že vydání stěžovatele k trestnímu stíhání do Spojených států amerických by bylo nevratným krokem, jehož faktické dopady by nemohlo zvrátit ani případné věcné vyhovění ústavní stížnosti,“ stojí v usnesení. Ústavní soud zdůraznil, že odkladem vykonatelnosti nijak nepředjímá, jak rozhodne o stížnosti samotné, která podle mluvčí ÚS Kamily Abbasi zůstává nevyřízená.

Newyorská prokuratura v listopadu uvedla, že Gupta měl organizovat atentát na amerického občana indického původu, který se veřejně zasazoval o vytvoření svrchovaného státu sikhů. Atentát se podařilo zmařit. Guptu podle amerických úřadů najal nejmenovaný indický vládní zaměstnanec, který měl na starosti bezpečnostní a zpravodajské záležitosti.

Indický soud odmítl zasáhnout ve prospěch Inda zadržovaného v Česku

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám