Hlavní obsah

In memoriam desetník

Novinky, Jiří Franěk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdykoli se něco má dít s penězi, mívá občan nanejvýš oprávněné obavy, že to postihne právě jeho peníze. To platí i o takové zdánlivé maličkosti, jako je likvidace nejdrobnějších mincí.

Foto: Jiří Šmucler

Duna Pyla každým rokem roste a pohybuje se směrem do vnitrozemí

Článek

Je mezi námi bohužel dosti těch, kdo se i pro desetník rádi sehnou. Nedivme se jim tedy, že se bojí dalšího zdražování, byť by šlo o pouhé zaokrouhlení v řádu desetníků.

Životopis průměrného českého důchodce je totiž takzvanými cenovými úpravami prošpikován až hanba. Od měnové reformy v třiapadesátém, kdy o své úspory přišel prakticky každý, jich bylo bezpočet. V oněch dobách se to navíc připravovalo vždy tajně a vyhlašovalo zákeřně až v okamžiku zdražení. Pak přišla vytoužená svoboděnka a s ní nepříjemné zjištění, že reálný kurs koruny je podstatně blíž veksláckému než oficiálnímu a že absurditu uměle stanovovaných cen nelze napravit jinak než jejich liberalizací. Ceny počítačů spadly z dvou set padesáti tisíc na tisíců čtyřicet, ceny rohlíků stouply z třiceti haléřů na korunu dvacet. A opět to odnesly úspory.

Cenovým zemětřesením zvaným liberalizace maloobchodních cen to však bohužel neskončilo, přišla další zdražování a na to nejobávanější, na zdražení nájemného, se stále čeká. Tak se také potvrdilo, jaká pravda je obsažena v tvrzení velkého znalce reforem Karla Kouby, že národ snáz unese těžké zemětřesení než řadu malých otřesů.

Desetníková reforma však přinesla překvapení. Mnozí obchodníci nám poprvé řekli - nebo spíš poprvé dostali příležitost to říci - že nechtějí zdražovat. Ne že nechtějí vydělávat, to by bylo protismyslné, ale nechtějí zdražovat, aby tím zákazníky nepřinutili omezit nákupy. Odtud pak myšlenka zaokrouhlovat směrem nahoru - ale až celý nákup.

Vidím v tom projev takzvaného obchodního ducha a navíc dobrou zprávu, že snad po gründerských dobách konečně přichází čas solidních podnikatelů, kteří samozřejmě chtějí vydělávat, ale nikoli za každou cenu a hlavně ne ze dne na den. Navíc se těším, jak se pěkně spálí ti, co chtějí zaokrouhlovat ze 4,90 na šest. Mají-li konkurenci, a ta je takřka všude, mohou snadno ztratit zákazníky. Hle, jak takzvaná neviditelná ruka trhu funguje, když se o ní nežvaní jako o všemocném božstvu!

Desetníky a dvacetníky odcházejí, budiž jim země lehká. Jako každé měnové opatření to samozřejmě vyvolá pohyb, ale nezdá se, že se chystá další šok. A kdyby se to dokonce pro jednou mělo vyvést tak, že se něco děje s penězi, ale ani ten nejchudší občan to v podstatě nepocítí, máme letos jeden svátek navíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Končí platnost desetníků a dvacetníků

Dnešek je posledním dnem, kdy lidé podle zákona v obchodech mohou při nákupech platit desetníky a dvacetníky. Obchodníci mohou ale dál od zákazníků desetníky...

Výběr článků

Načítám