Hlavní obsah

Imunita po prodělaném covidu by měla chránit i před britskou mutací, tvrdí imunolog Hořejší

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Lidé, kteří v uplynulých týdnech a měsících prodělali onemocnění covid-19 a mají vytvořené protilátky, by měli být po dobu jejich účinnosti chráněni i před agresivnější britskou mutací koronaviru. Novinkám to řekl imunolog Václav Hořejší z Akademie věd České republiky.

Foto: Archiv Václava Hořejšího

Imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd

Článek

„Imunita po prodělání bude fungovat téměř jistě i proti britské mutaci, mohou ale existovat nějaké mutace, u kterých to není úplně jisté,” řekl Novinkám Hořejší.

Zároveň ale upozornil na to, že ochrana po prodělání nemusí platit například u nedávno objevené tzv. jihoafrické mutace. „Ta by možná mohla být odolná vůči vakcinaci, není to zatím úplně jisté, ale zdá se, že bude opravdu odolná, a to bude průšvih,” doplnil.

Koronavirus a jeho mutace: V čem je „indická“ horší než ty předchozí a jaké další známe

Koronavirus

Hořejší tak naráží například i na výzkum Národního institutu pro nakažlivé nemoci Jihoafrické republiky, který konstatoval, že tamní varianta je nejen nakažlivější než ta britská, ale také nebezpečnější než ostatní doposud objevené mutace, protože u poloviny sledovaných lidí protilátky nezafungovaly.

Chlíbek: Protilátky fungují i na britskou variantu

Stejný názor ohledně imunity proti britské variantě koronaviru zastává i epidemiolog, předseda České vakcinologické společnosti a vedoucí epidemiologické pracovní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Roman Chlíbek.

Ředitel slánské nemocnice: Jedeme na doraz, britská mutace se bleskově šíří

Koronavirus

„Domnívám se, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by to nemělo fungovat. Tak jako se předpokládá, že po očkování stávajícími vakcínami se vytváří protilátky, které jsou schopny neutralizovat jak tu klasickou, předchozí, variantu koronaviru, tak tu britskou mutaci, tak to samé by mělo fungovat i po prodělané infekci,” řekl Novinkám.

Pokud by tyto protilátky nefungovaly na novou mutaci, přestala by podle Chlíbka účinkovat i vakcína. „Zatím takovéto informace nejsou,” řekl.

Potvrzuje to například i americký výrobce vakcíny, jíž se očkuje i v Česku, společnost Moderna, která ve svém nedávném prohlášení ujistila, že její očkovací látka chrání i před britskou mutací.

Úplná ochrana, nebo jen lehčí průběh?

Člověk se získanou imunitou po nemoci by se podle obou odborníků neměl vůbec nakazit. Minimálně by jeho již existující buněčná imunita měla v případě opětovného nakažení zvýšit šanci na mírnější průběh onemocnění, než tomu bylo u první nákazy. Případy, kdy se někdo nakazil znovu, existují, podle Hořejšího jde ale o výjimky.

Jihoafrická mutace umí obejít imunitu, hrozí opětovná nákaza

Koronavirus

„S velkou pravděpodobností vás ochrání úplně, případně by to bylo tak, že by šlo o nějaký lehčí průběh. Nedá se to vyloučit, ale ty případy jsou docela vzácné a nepravděpodobné,” míní Hořejší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám