Hlavní obsah

Ideální prezidentský kandidát? Podle Čechů Marek Eben

Novinky, jas

Příštím prezidentem by podle Čechů měl být herec, moderátor a hudebník Marek Eben. Ukázalo to šetření agentury STEM/MARK, která v březnu a dubnu zjišťovala, jak Češi vnímají současnou hlavu státu, i to, kdo by měl Miloše Zemana na Hradě nahradit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Moderátor Marek Eben.

Článek

Jako nejvhodnějšího kandidáta Ebena vybralo 16 procent lidí. Na druhém místě lidé preferovali senátorku Miroslavu Němcovou (12 procent), třetí skončil bývalý náčelník Generálního štábu armády ČR a předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel (10 procent).

Po Zemanovi chtějí Češi v prezidentském křesle Babiše či Ebena

Domácí

Za nimi se umístili adepti, kteří se již o post hlavy státu ucházeli – senátoři Jiří Drahoš a Marek Hilšer se shodnou podporou 9 procent. Dalšího senátora Pavla Fischera stejně jako šéfku Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou jmenovalo osm procent lidí.

V první desítce figuruje ještě předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová (shodně 7 procent)  a předseda Senátu Miloš Vystrčil (6 procent).

Nejlepším polistopadovým prezidentem je podle lidí Havel. Zeman si pohoršil

Domácí

„Dlouhodobě je méně zmiňován současný premiér Andrej Babiš, který byl ještě v září 2019 jednoznačně na špici,“ konstatovala agentura.

„Pro kandidáty je důležitá především celostátní znalost a alespoň částečná přijatelnost. V předchozích etapách vzbudilo ohlas například nečekané jméno Marka Ebena, který se nyní dostal dokonce na první příčku. Může to být částečně důsledkem naštvanosti z politiky. Sám pan Eben kandidaturu prý vylučuje, ale jak vidíme, byl by z hlediska možného volebního výsledku velmi relevantním kandidátem,“ konstatoval k výsledkům šetření Jan Burianec ze STEM/MARK.

Na vítěze boje o Hrad už Češi vsadili 4 milióny. Tipují Zemana, ale i Luďka Sobotu

Ekonomika

Ebenovo jméno se v průzkumech i v nabídce sázkových kanceláří objevovalo i v minulosti.

Zeman si pohoršil, od lidí dostal skoro čtyřku

Lidé byli dotazováni i na hodnocení aktivit prezidenta Zemana. Ten si ve srovnání s loňským podzimem pohoršil ve všech šesti sledovaných ukazatelích. Celkově si vysloužil za své počínání od lidí při hodnocení jako ve škole průměrnou známku 3,8. Na podzim to bylo 3,6.

Průměrnou známkou 3 by jej lidé ocenili za využívání prezidentských pravomocí. V ostatních oblastech, jako je zájem o problémy občanů, obhajoba českých zájmů v zahraničí, vystupování na veřejnosti, řešení sporů na politické scéně i aktivita v době koronavirové krize, odpovídá jeho hodnocení na školní stupnici známce 4.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám