Hlavní obsah

I ministři pojedou do Kataru. Může to pomoci k energetické nezávislosti na Rusku, řekl Kupka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr obchodu a průmyslu a šéfové resortů financí a dopravy pojedou v květnu do Kataru. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) by mohla vést návštěva k větší nezávislosti na ruském plynu. Návštěva země ze strany kancléře Vratislava Mynáře byla podle něj nepatřičná, Hradu měla zřejmě přinést politické body.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Martin Kupka

Článek

„Připravuje se moje cesta, pana (ministra obchodu a průmyslu Jozefa) Síkely a (ministra financí Zbyňka) Stanjury do Kataru. Odehrát by se měla v květnu,“ řekl v Partii na CNN Prima News Kupka.

„Jednání mohou vést k větší energetické nezávislosti na Rusku,“ doplnil.

Do Kataru jel v minulých týdnech i kancléř Mynář, a to bez vědomí vlády nebo ministerstva zahraničí. „Je to další z podivných kroků Hradu. Možná chtěl přinést nějaké body,“ uvedl Kupka.

Mynář letěl osobně do Dauhá pozvat emíra, vláda o ničem nevěděla

Domácí

Chystaná cesta je reakcí na možné vypnutí plynu ze strany Ruské federace. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden řekl, že pokud nebudou státy platit za plyn v rublech, skončí dodávky.

Nicméně i přesto, že evropské země v rublech platit odmítly, Rusko zatím do Evropy plyn dále posílá.

Havlíček: Nebyl bych tak klidný

Postup vlády v této situaci zkritizoval v diskusním pořadu bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). „Evropa je ze 40 procent závislá na plynu z Ruska, Česko trochu více. Kdyby Putin plyn opravdu vypnul, máme zásoby na 20 až 25 dnů,“ varoval v Partii.

„Nebyl bych tak klidný jako vláda,“ dodal.

Expert k odstavení od ruského plynu: Domácnosti by se odpojovaly až nakonec

Ekonomika

Kupka mu nicméně připomněl kroky, které předchozí vláda chystala v souvislosti s dostavbou Dukovan. „Česko si pamatuje, co udělala předchozí vláda pro energetickou nezávislost Česka. Pan Havlíček chodil s pozvánkou pro Rosatom v tendru pro Dukovany, mohli jsme být v ohrožení,“ opáčil šéf resortu dopravy.

„Věřím, že k výpadku plynu v domácnostech nedojde,“ ujistil veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám