Hlavní obsah

Hygienička: Otestujeme jen žáky s příznaky

Ministerstvo zdravotnictví setrvale odmítá plošné testování ve všech školách, což hlavní hygienička Pavla Svrčinová obhajuje změnou strategie evropských zdravotnických autorit. Víc by se však mohly využívat PCR testy pro cílené testování ohnisek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová

Článek

„Řídíme se novou filozofií, která nám byla představena ze strany Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí. Ve své podstatě se nepočítá s plošnými testy ve školách,“ sdělila ČT hygienička. „Uvažujeme o situacích ve školách, kdy při došetřování ohnisek budeme preferovat do budoucna PCR testy,“ doplnila.

Postup by se příliš nelišil od toho, co už funguje. Krajští hygienici by zřejmě mohli vydávat žádanky na PCR test i celým třídám. Zatím se podle informací Práva neuvažuje, že by se testy při rizikovém kontaktu s nakaženým týkaly všech žáků – tedy i těch, kteří jsou očkovaní a nemají příznaky.

Svrčinová chtěla zrušit uznávání antigenních testů. Narazila

Domácí

Ti podle současných pravidel nemusí do karantény ani na test, pokud nemají projevy onemocnění. Průběžné výsledky z pondělního testování v některých okresech přitom naznačují, že řada odhalených pozitivních dětí příznaky neměla.

Nově se podle Svrčinové hygienici zaměří na osoby s příznaky a ty budou cíleně testovat. „Půjdeme cíleně do ohnisek, nebudeme vychytávat virus v populaci,“ uvedla.

Rozhodnou krajští hygienici

Po větším využívání PCR testů volal už v březnu také ministr školství Robert Plaga (za ANO). Podle Svrčinové tomu ale brání nedostatečné kapacity laboratoří v některých regionech.

Hygienici našli mimořádné ohnisko covidu na škole v Bílině

Domácí

V pondělí bylo otestováno zhruba 165 tisíc žáků v osmi okresech, další kolo testování je čeká 8. listopadu, kdy se počet testujících okresů rozšíří o dalších 23 na 31. Přibude půl milionu testovaných. Celkově je v zemi 1,4 milionu žáků ZŠ a SŠ.

Foto: Novinky

Okresy, kde se bude testovat ve školách.

Podle ČTK by se mohlo testovat jen tam, kde to nařídí krajská hygienická stanice, a používaly by se pouze PCR testy. Možné změny projedná ministerstvo znovu ve čtvrtek. „Nezávislost krajských hygien je daná zákonem. Krajští hygienici mají velké kompetence, takže já osobně proti tomu nic nemám,“ odpověděl ČTK v Glasgowě premiér Andrej Babiš (ANO).

Screening v okresech se týká jen neočkovaných žáků. Zapojit se nemusí ani ti, kteří v uplynulém půlroce prodělali covid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám