Hlavní obsah

Dušek: Situace kolem koronaviru je dobrá. Hůř je na tom Praha

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Situace kolem koronaviru v České republice je relativně klidná, míní šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Řada okresů má pouze jednotky nových případů a nízké je i reprodukční číslo. Největší nárůsty jsou nyní ve velkých městech, v Praze za poslední týden přibylo průměrně 74 nových pacientů denně. Dušek to řekl v úterý na tiskové konferenci.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

„Pokud jde o epidemiologickou situaci, tak je dobrá. A to i přesto, že čelíme každý den velkému počtu nově diagnostikovaných. Nemoc ale nezasahuje rizikové skupiny, je nízká mortalita a není tolik hospitalizovaných,” sdělil v úterý Dušek.

Nemoc se nyní šíří hlavně ve velkých městech, tam jsou největší nárůsty. Nejvýznamnějším lokálním ohniskem je za poslední týden Praha, kde průměrně přibývá 74 nakažených denně.

„Naopak v Moravskoslezském kraji se situace uklidňuje,” oznámil Dušek. Řada okresů má pouze jednotky nových případů denně.

Větší obce dostanou data o počtu nakažených

Domácí

Počty nově nakažených se v posledních dnech nejčastěji pohybovaly mezi dvěma a třemi stovkami denně, třeba v pátek jich však bylo 505.

„Počty nově diagnostikovaných denně jsou odvozené od velkého množství testů, které děláme. Tito lidé jsou v izolaci, takže nemoc dál nešíří. Byli včas odchyceni, byli dáni do izolace, vytrasováni a nemoc se nešíří," řekl Dušek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Příznivé vypadá i reprodukční číslo, které odráží, kolik průměrně jeden nakažený infikuje dalších lidí. Aktuálně má v celé České republice hodnotu 1,1. „To je hodnota, kterou si v dané situaci interpretuji jako nerizikovou a pozitivní,” sdělil k tomu Dušek.

Dušek: Situace v Česku je dobrá. Za červenec přibylo 4597 nových případů

Domácí

Ten upozornil, že nemoc není doživotní, a zdůraznil, že je třeba dívat se hlavně na aktuální data. „Na podzim lze pak očekávat vyšší čísla,” poznamenal.

Proto je podle něj potřeba hlídat, aby se nemoc nešířila v rizikových skupinách a ve zdravotnických zařízeních. Kapacity nemocnic mohou totiž snížit jak hospitalizovaní s covidem, tak nakažený zdravotnický personál.

V zaměstnání se podle Duška zatím nakazila zhruba pětina lékařů, kteří měli covid-19, a třetina sester.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám