Hlavní obsah

Hurikán Bartoš vtrhl se zpovědí na knižní pulty

Na pultech knihkupectví se brzy objeví kniha Hurikán Ivan, série rozhovorů s předsedou pirátů a lídrem dvoukoalice se STAN Ivanem Bartošem.

Foto: Právo

Kniha Hurikán Ivan se brzy objeví v knihkupectví.

Článek

Vydává ji brněnské nakladatelství Druhé město a rozhovory s Bartošem vedl básník a bývalý disident Milan Ohnisko. Po premiéru Andreji Babišovi (ANO) je Bartoš druhým vrcholovým politikem, který před volbami vydává knihu.

Kniha původně nebyla zamýšlena jako součást kampaně, jak Právu řekl ředitel nakladatelství Martin Reiner.

„S volbami jsme to nespojovali. Byl to třetí titul v jedné řadě po knize rozhovorů s hudebníkem Davidem Kollerem a novinářkou Danielou Drtinovou. Milan Ohnisko měl původně naplánovanou knihu s herečkou Libuší Šafránkovou, což bohužel nedopadlo,“ řekl Právu Reiner.

Nesmysl. Nic o zastavení odposlechů jsem Zemanovi neříkal, odmítá Babiš

Domácí

„Nelze přehlédnout, že Ivan Bartoš je politicky činný, ale chtěli jsme s ním udělat rozhovor jako s člověkem, představit ho, jaký je doopravdy,“ uvedl nakladatel. „Kniha určitě nebyla naplánovaná k volbám, to je spíš náhoda. Není to volební materiál, je to autonomní knižní rozhovor,“ dodal pro Právo autor Milan Ohnisko.

Kniha, ve které od února zpovídal i Bartošovu manželku Lydii a její dceru z předchozího vztahu Amélii, se nevěnuje jen politice. Větší důraz klade na Bartošův rodinný život, na dětství a dospívání i na otázky spojené s vírou (Bartoš je členem Čs. církve husitské).

Bartoš v knize často kritizuje Babiše, který ve své knize Sdílejte, než to zakážou, vykresluje piráty jako svého úhlavního politického nepřítele a přisuzuje jim „vítání migrantů“.

Důchody v roce 2025 budou nad 18 tisíc. Způsob valorizace je potřeba změnit, řekl expert

Ekonomika

A právě na to Bartoš v knize reaguje. ANO podle něj přebírá rétoriku šéfa SPD Tomia Okamury.

„V době, kdy Babiš o migraci jako ministr financí taktně mlčel, aby se tím tématem vůbec neušpinil a nechal to vyžrat sociální demokracii, my jsme v roce 2015 měli nejkomplexnější stanovisko ze všech politických stran. Včetně toho, že kvóty neuznáváme v žádné variantě,“ řekl lídr pirátů.

„Nejsme levice“

Bartoš kritizuje i prezidenta Miloše Zemana. „Problém je, že Babiš je prostě špatný člověk. Ale podle mě není, na rozdíl od Zemana, ruským trollem, protože jinak by ho za Trumpem nepustili, stejně jako za ním nepustili Zemana,“ míní šéf Pirátů.

„Babišovy kroky v domácí politice jsou ale zároveň dlouhodobě vymezené tím, že si ho Zeman jako slabého premiéra vodí na provázku. A to je důvod, proč Babiš Zemanovi vyhovuje,“ řekl Bartoš.

Pirátská senátorka brojí proti novele umožňující krátit dávky nepřizpůsobivým

Domácí

Jako Zemanovu nástupkyni by nejraději viděl ekonomku a rektorku brněnské Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou. „Nebránil bych se příběhu České republiky à la prezidentka Čaputová,“ dodal.

Odmítl rovněž nálepku progresivní levice, která se pirátům často přisuzuje. „Definujeme se jako středová strana. Významná část pirátů má výrazně pravicovější názory než jejich republikové předsednictvo a známé figury,“ uvedl Bartoš.

Reklama

Výběr článků

Načítám