Hlavní obsah

Hubatá úřednice dostala padáka, zastání našla u Nejvyššího soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Úřednický stav není podle obecných zkušeností etalonem empatie či vlídného jednání. Jedovaté poznámky, které měla trousit úřednice jednoho z měst v ústeckém kraji, už ale byly na vedení úřadu příliš a žena proto dostala výpověď. Jenže s odchodem se nesmířila, a nakonec našla zastání až u Nejvyššího soudu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Město se s úřednicí rozešlo s tím, že nedodržuje základní pravidla slušného chování. Místo pozdravu prý jednání s klienty začíná slovy „co chcete“, klientům dává najevo, že ji v podstatě obtěžují, a tyká jim.

Korunu svému jednání prý nasadila ve chvíli, kdy jednoho žadatele o vydání řidičského průkazu na motorku označila za „dalšího dárce orgánů“.

Úřednice se proti vyhazovu bránila žalobou, v níž popsané jednání důrazně odmítla. Prvoinstanční soud dal ženě za pravdu zejména s ohledem na to, že výpověď padla podle nepříhodné části příslušného paragrafu zákoníku práce. Odvolací soud dal naopak za pravdu vedení města a zdůraznil, že je podstatné, že žena objektivně nesplňovala požadavky zaměstnavatele.

Výpověď musí být podle pravidel

Spor tak nakonec doputoval až k Nejvyššímu soudu a senát v čele s Jiřím Doležílkem námitkám úřednice popřál sluchu, když upozornil, že je potřeba určit správný důvod případné výpovědi.

„Zachovávání pravidel slušnosti při úředním jednání patří mezi základní povinnosti úředníka územního samosprávného celku, které stanoví zákon o úřednících,“ uznal ale soud a jedním dechem připomenul, že nedodržování této povinnosti je důvodem k výpovědi, ovšem podle správně aplikované části zákoníku práce.

„Není rozhodující, jak zaměstnavatel důvod výpovědi právně kvalifikoval, nýbrž je věcí soudu, aby posoudil, který v zákoně uvedený výpovědní důvod je vymezeným skutkem naplněn,“ dodali soudci a nařídili, aby se sporem znovu zabýval odvolací krajský soud v Ústí nad Labem.

Žena odmítla nosit v práci roušku, skončila bez mzdy doma. Zastal se jí Nejvyšší soud

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám