Hlavní obsah

Hroši v pražské zoo s čištěním zubů problém nemají, náramně si ho užívají

Novinky, mak
Praha

Ruku na srdce, kdo z nás občas nezanedbá péči o chrup? To se hrochům z pražské zoo stát nemůže. Pro Marušku a Slávka je čištění zubů pravidelný rituál, který si náramně užívají. Místo kartáčku a zubní pasty ošetřovatelé používají hadici a silný proud vody.

Hroši s čištěním zubů problém nemají. Dokonce si ho náramně užívajíVideo: Novinky

 
Článek

Hroší páreček si užívá čištění zubů jednou týdně. Pravidelná hygiena trvá pět až deset minut. Dlouhá hadice rovněž oplachuje zbytky jídla a vyčistí vnitřek tlamy, voda zároveň příjemně podrbe na jazyku.

„Je to pro ně příjemné zpestření, při kterém dostávají i pamlsek, většinou zelí, mrkev nebo jinou kořenovou zeleninu,“ řekl ošetřovatel hrochů Jiří Svoboda.

Slávek s Maruškou svého ošetřovatele hned registrují. Vnímají jeho hlas a stoupají si těsně k mřížím výběhu. Proudu vody jdou vstříc s otevřenou tlamou dokořán.

Hroch obojživelný má 36 až 40 zubů, nejvýraznější jsou spodní a horní špičáky, které nepřetržitě dorůstají. Ty jsou používány primárně v rámci vzájemných soubojů mezi samci a na obranu. Dle velikosti špičáků a řezáků se také pozná, zdali se jedná o samici či samce. U samců jsou oba typy zubů výrazně větší. Řezáky mohou být velké 60 až 70 cm.

„Hroši vylučují z kůže maz, který má protizánětlivé účinky, takže na problémy se zuby trpí jen ve výjimečných případech,“ uvedl ošetřovatel.

Foto: Novinky

Hroši mohou mít až 40 zubů, největší jsou spodní špičáky.

„V přírodě s hygienou hrochů pomáhají různé druhy ptáků a ryb, kteří jim čistí případné rány, zbavují je odumřelé nebo poškozené kůže na těle i v oblasti tlamy. V lidské péči nahrazuje ptáky a ryby pravidelné sprchování a drbání,“ doplnila mluvčí Zoo Praha Hana Szotkowská.

Reklama

Výběr článků

Načítám