Hlavní obsah

Hříbky nerostou. Zato unikáty ano

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A pak že nerostou. Hřiby opravdu ne, ale dají se najít jiné kousky. K jídlu nejsou, zato zaujmou poněkud obscénním zjevem - v Plzni se objevila vzácná Psivka Ravenelova, houba původem ze Severní Ameriky.

Foto: Ivan Blažek, Právo

V Plzni vyrostla vzácná Psivka Ravenelova

Článek

„U nás jsem ji viděl naposledy někdy před dvaceti lety v údolí Střely a pak až loni na Slovensku,“ řekl Právu plzeňský mykolog Zdeněk Hájek.

Většinou roste v listnatých lesích, parcích a zahradách - zmíněný exemplář pochází ze zahrádkářské kolonie poblíž Seneckého rybníka. „Sliz na kloboučku zapáchá a přitahuje mouchy, ty houbu olizují a její výtrusy pak roznáší na nohách - tak dochází  k jejímu rozmnožování,“ vysvětlil Hájek.

Doplnil i předpověď pro běžné houbaře. „Katastrofa,“ shrnul současný stav mykolog. „Je sucho, i když alespoň ráno bývá rosa a noci jsou chladnější. Na Plzeňsku se dají najít třeba nejedlé třepenitky na pařezech, kde vyždímají nějakou tu vláhu. Ale pozemní houby - nula,“ dodal.

Výhled je nicméně mírně příznivý. „O víkendu má zapršet, pak by se měly houby objevit, masitější tak za týden až deset dní,“ uzavřel Hájek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám