Hlavní obsah

Hřib vrací úder Zemanovi: Sám do Brna raději létáte, vyzvěte k rezignaci Havlíčka

• Aktualizováno

Primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) očekává, že s ohledem na stav dálnice D1 vyzve prezident Miloš Zeman k rezignaci také ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO). Novinkám to napsal v reakci na Zemanovu úterní výzvu, aby Hřib kvůli situaci v pražské dopravě způsobené uzavírkami zvážil vyhlášení stavu nebezpečí i svou vlastní rezignaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib

Článek

„Když už ale nejvíc ze všeho záleží prezidentovi naší země na stavu silnic, předpokládám, že zítra pan prezident vyzve k rezignaci i ministra dopravy. Vždyť i na D1 jsou kvůli opravám uzavírky a zácpy,” uvedl Hřib.

„Mimochodem o žalostné dopravní situaci na této klíčové dopravní tepně svědčí i to, že pan prezident do Brna raději letěl 1. září letadlem, než aby jel autem po D1. Tato prezidentova cesta mimochodem stála po započítání amortizace letadla cca 450 tisíc korun“ doplnil primátor.

Zeman píše Hřibovi kvůli uzavírkám: Omluvte se a zvažte rezignaci

Domácí

Zeman Hřiba v dopise vyzval, "k okamžité nápravě dramatické situace v pražské dopravě a vyvození patřičných důsledků z pochybení, které v české komunální politice nemá obdoby". Podle prezidenta je hlavní město v důsledku "amatérského přístupu" i "záměrného diletantství" dopravně paralyzované.

„Je to kampaň”

Hřib přičítá Zemanův dopis boji před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. „Za poslední roky, co si pamatuji, pan prezident o Pražany neprojevil žádný zájem. V rámci svých výjezdů za občany se Praze vyhýbal a ani nikdy nenavštívil ve své funkci magistrát. Výzvu k rezignaci tak vnímám jako pouhé zapojení pana prezidenta do předvolební kampaně a doufám, že si jej pan Babiš i vykáže ve své kampani, která už dávno přesáhla hranice slušnosti i vkusu,“ zkritizoval Hrad primátor.

Praha začíná šetřit, magistrát bude propouštět

Domácí

Dále si rýpl také do své předchůdkyně Adriany Krnáčové (ANO). „My silnice v Praze opravujeme proto, že jsme je převzali v neutěšeném stavu po předchozím vedení magistrátu pod vlajkou ANO. Dluh na opravách silnic byl neuvěřitelných 30 miliard korun,“ podotkl s tím, že částku vyčíslil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

,,Za hustotu dopravy může i Babiš”

V letošním roce navíc podle Hřiba probíhá více oprav než dříve. „Všechny opravy jsou maximálně koordinované k tomu určeným koordinátorem,“ trvá na svém Hřib. „Na jednom místě tak probíhá v rámci jedné akce pokládka nového povrchu vozovky, a zároveň k tomu obnova inženýrských sítí nebo tramvajové trati,“ uvedl příkladem.

Pražský magistrát se zhlédl v cyklostezkách. Někde ale budí kontroverze

Domácí

Pokud jde o hustotu automobilové dopravy, podotkl, že počet vozidel v Praze narostl za posledních 10 let o třetinu. Na současné situaci má podle něj podíl i populismus některých politiků v čele s premiérem Babišem. „Přestože bezpečnost MHD potvrdily vědecké studie, tak celou řadu lidí přimělo toto strašení k přesednutí do aut,“ míní Hřib.

Současně pozval prezidenta k návštěvě podhradí, na kterou, jak Hřib uvedl, si zatím „nenašel ve svém programu čas“.

Kolaps dopravy v Letňanech má zmírnit změna dopravního značení

Domácí

Prezident Zeman v úterý vyzval Hřiba nejen k rezignaci, ale i k omluvě Pražanům a také chce, aby zvážil vyhlášení stavu nebezpečí. Důvodem je souběh několika uzavírek, které komplikují dopravu v Praze. Jako příklad Zeman uvedl opravu Veselské ulice v Praze 9.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám