Hlavní obsah

Praha začíná šetřit, magistrát bude propouštět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský magistrát propustí ještě letos sedm procent ze zhruba 2300 zaměstnanců. Další tři procenta lidí skončí v roce 2022. Plyne to z dokumentu, který v pondělí schválila rada města. Oproti současnému stavu by měl magistrát zaměstnávat o desetinu lidí méně.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí

Článek

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v rozhovoru v květnu řekl, že cílem je ušetřit provozní výdaje města. Magistrátní úředníci pracují v několika budovách ve více než třiceti odborech. Dokument schválený radou ještě projednají pražští zastupitelé.

Propouštění bude postupné, nakonec se dotkne až 10 procent současných zaměstnanců. Do konce letošního roku to bude sedm procent, do konce roku 2022 pak výpověď dostanou další tři procenta lidí.

O brigády je letos menší zájem, výjimkou je Praha a Plzeň

Finance

Propouštět bude úřad napříč všemi svými odbory.

Lidé odejdou s odstupným

Ředitelé a ředitelky jednotlivých odborů magistrátu letos v únoru a březnu zpracovali a odevzdali audity svých odborů, v nichž měli za úkol tzv. racionalizovat počet míst. V dubnu s nimi tyto materiály projednalo vedení magistrátu, píše se v dokumentu.

Podle dokumentu schváleného radními nyní platí třicetidenní lhůta, kdy jsou připravovány kroky ke zrušení pracovních míst a kdy je vše projednáváno s odbory. Po uplynutí lhůty začne úřad řešit konkrétní výpovědi s dotčenými zaměstnanci, a to z důvodu nadbytečnosti. Propouštěným zaměstnancům bude vyplaceno odstupné, které u některých dosáhne až sedminásobku platu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám