Hlavní obsah

Hranici v Mikulově obsadili odpůrci rakouských blokád

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIKULOV

Jen v pokojné formě dali v neděli odpoledne brněnští Mladí konzervativci najevo svůj názor na nekončící vlnu blokád česko-rakouské hranice. Vyjeli na hraniční přechod Mikulov - Drasenhofen a projíždějícím řidičům dávali letáky. Příčinou akce byl podle organizátorů nesouhlas s blokádami hranic ze strany Rakušanů a také s jejich nekončícím vměšováním do vnitřních záležitostí České republiky.

Článek

"Odmítáme vměšování cizích státních příslušníků do energetické politiky České republiky. Považujeme za právo každého svobodného státu, postaveného na demokratických principech, se suverénně rozhodnout, zda bude či nebude využívat jadernou energetiku," uvedl předseda Mladých konzervativců z Brna Jiří Němec.

Místopředseda sdružení Zdeněk Šolc se netajil spokojeností se situací, s jakou se setkali při akci na hranici. Snad nejlépe svou podporu akci vyjádřil i beze slov řidič projíždějícího autobusu. Na demonstranty nejprve zatroubil a poté se širokým souhlasným úsměvem ukázal vztyčený palec. Zřejmě právě on patřil do skupiny řidičů, kteří dříve pocítíli následky blokád protitemelínských aktivistů.

Někteří Rakušané letáky přijali

Rakušané kolem demonstrantů projížděli i se zavřenými okny aut, nemálo jich ale nabízený leták přijalo. "Kdybyste šli raději dělat," řekl plynulou češtinou muž v seatu s rakouskou značkou, zatímco starší riřič Fordu Mondeo z Rakouska zase slovensky projevil porozumění. "Tie blokády by nemali byť," řekl. 

Na akci dohlíželi břeclavští policisté. "Byli jsme zvědaví, jak se zachovají. Přeci jen je to jejich první akce, tak jsme museli mít jistotu, jestli dodrží plánovaný postup. Ale je to zatím v pořádku," pochválil jednání protestujících konzervativců břeclavský policejní ředitel Miroslav Stromecký.

Také nemálo jeho podřízených nemělo problém ztotožnit se s myšlenkami akce. Záměrem demonstrantů bylo připomenout nutnost dodržování úmluvy o volném pohybu osob. "Samozřejmě nesmíme vymáhat platnost dohod jejich porušováním z naší strany, ale to účastnící akce neudělali," dodal náměstek policejního ředitele Vladimír Kučera.

Reklama

Výběr článků

Načítám