Hlavní obsah

Hrad ubytuje ukrajinské uprchlíky ve svých bytech

Kancelář prezidenta republiky vyčlenila dva větší byty pro ubytování ukrajinských uprchlíků, primárně matek s dětmi. Na webu Pražského hradu o tom v pátek informoval mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pražský hrad

Článek

„Bezpečnostní složky vyloučily objekty nacházející se v bezpečnostním perimetru Pražského hradu a zámku v Lánech. Jako vhodný pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny, maminek s dětmi, byl vytipován objekt Na Opyši, ve kterém jsou k dispozici dva větší byty,” uvedl Ovčáček.

Česko je už s uprchlíky na hraně

Domácí

Stalo se tak na základě pokynu od prezidenta Miloše Zemana, který požádal o prověření možností ubytování uprchlíků v objektech, jež spravuje prezidentská kancelář.

Vyčleněné dva byty byly podle Ovčáčka nabídnuty neziskové organizaci zřizované římskokatolickou církví Charita ČR. Ukrajinští občané, kteří museli kvůli agresivní invazi ruských vojsk utéct ze své domoviny, by mohli v bytech najít dočasné útočiště v blízkých dnech.

Rusko napadlo Ukrajinu před přibližně třemi týdny. Ze země utekly už zhruba tři miliony lidí, primárně jde o ženy a děti. Nejvíce utečenců je aktuálně v sousedním Polsku, do Česka zatím dorazilo přes 280 tisíc Ukrajinců a stát je na hraně svých kapacit. I proto se nejrůznější instituce snaží pomoci poskytnutím ubytovacích kapacit či jinými humanitárními aktivitami.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám