Hlavní obsah

Hrad nechce říct, kolik času tam Kolář tráví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Nový rok skončila na Hradě smlouva prezidentovu poradci Petru Kolářovi, který dál chodí za Petrem Pavlem už jen jako přítel. Ačkoliv ještě v létě tvrdil, že jeho návštěvy budou transparentní, informace, kolik času na Hradě strávil, Kancelář prezidenta odmítla sdělit. Sám Kolář tvrdí, že se čas strávený s prezidentem o dost zkrátil.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý diplomat Petr Kolář

Článek

Ještě loni byly Kolářovy návštěvy součástí plnění dohody o provedení práce, kterou uzavřel s Hradem do 31. prosince 2023 s paušální odměnou tisíc korun měsíčně. „K dispozici jsem panu prezidentovi podle potřeby. Je to podle pravidel a zcela transparentní,“ řekl loni v létě v rozhovoru pro Právo a Novinky.

„Mám přístupovou kartičku, která je jiná, než mají zaměstnanci. Kartička má tu vlastnost, že jsou díky ní zaznamenány všechny mé návštěvy. Novináři si mohou tyto informace vyžádat, zkontrolovat, kdy a jak dlouho jsem u pana prezidenta byl,“ dodal.

V tom se však evidentně spletl. Právo a Novinky požádaly Kancelář prezidenta republiky podle zákona o svobodném přístupu k informacím právě o údaj, kolik času na Hradě Kolář strávil, jak často docházel a jaká změna nastala v počtu schůzek s prezidentem po ukončení externí smlouvy, žádost ale hradní úředníci odmítli.

Poskytnutí informací z elektronické kontroly vstupů by podle nich ohrozilo účinnost bezpečnostních opatření. „Jedná se o informace, které sice nejsou utajované, ale i přesto jsou citlivé povahy a není žádoucí, aby vešly v obecnou známost,“ napsala hradní kancelář.

Zveřejnění příchodů a odchodů by navíc podle ní narušilo Kolářova základní práva a svobody dané Listinou.

Bývalý diplomat Právu a Novinkám sdělil, že počet svých návštěv na Hradě po ukončení smlouvy značně omezil. „Neúčastním se už žádných porad, ničeho, co souvisí s Kanceláří prezidenta. Chodím tam jen za panem prezidentem na základě naší vzájemné dohody,“ uvedl Kolář. „Prezident má spoustu práce, když jsem s ním čtyřicet minut, tak je to ažaž,“ dodal.

Při návštěvě prý vždy předkládá občanský průkaz, jeho vstupové kartě z loňského roku už skončila platnost. Novou smlouvu prý s Kanceláří neplánuje uzavřít. „Náš vztah s panem prezidentem bude nadále v osobní rovině,“ uvedl.

Transparency: Hrad to měl sdělit

Kryštof Doležel z právního týmu Transparency International míní, že Kancelář prezidenta měla na otázky odpovědět. „Z odmítnutí žádosti o informace je patrné, že úředníci KPR spíše investovali čas do hledání způsobu, jak požadované nesdělit. Jak však v minulosti zdůraznil i Ústavní soud, z práva občanů na informace plyne povinnost úřadů hledat způsob, jak informaci poskytnout, a nikoliv jak její poskytnutí co nejlépe odmítnout,“ napsal Právu a Novinkám.

„Tvrzení, že se ,informace o počtu hodin strávených poradcem Kolářem na Pražském hradě‘ týká vnitřního předpisu, totiž ani jinak vykládat nelze,“ dodal.

Odmítl i další argument Hradu, který redakci vyčetl, že dostatečně nevysvětlila, proč informace požaduje. „Zákon nevyžaduje, aby žadatel uváděl důvody, proč informace požaduje, jejich absenci mu tak rozhodně nelze přičítat k tíži, což však KPR činí. Celkové vyznění odmítnutí žádosti o informace tak rozhodně nepůsobí jako projev otevřené instituce, kterou z Hradu prezident Pavel slíbil učinit,“ dodal Doležel.

Nejsem lobbista, tvrdí Kolář

Míra vlivu bývalého diplomata a velvyslance Koláře na prezidenta je předmětem zájmu celé řady médií, a to zejména kvůli jeho angažmá v nadnárodní lobbistické kanceláři Squirre Patton Boggs. Kolář s ní podle svých slov spolupracuje jako konzultant, označení lobbista odmítá. Vztahovat by se na něj neměl ani chystaný vládní zákon o lobbovaní.

Ten zavádí registr lobbistů a jejich schůzek s významnými veřejnými činiteli a funkcionáři.

„Kdybych byl lobbista, zákon se mě týká. Ale já lobbista nejsem. Živím se úplně jiným způsobem. Dělám poradce a konzultanta. Ať mi někdo přivede někoho, koho jsem lobboval. Pak se budu hluboce kát a stydět. Ale nic takového se neděje,“ dodal Kolář.

Domnívá se, že nálepku „lobbista“ na něj ušil předseda ANO Andrej Babiš. „Se Squirre Patton Boggs pouze spolupracuji, nejsem jejich zaměstnanec. Spolupracuji s nimi jen v konkrétních případech,“ dodal Kolář.

Na stránkách Squirre Patton Boggs se Kolář svým vztahem s hlavou státu netají stejně jako svým bývalým angažmá pro předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) nebo bývalého prezidenta Václava Havla. Seznam klientů zveřejnit nechce. Prezident je prý všechny zná, žádný z nich není toxický a nevystupuje proti zájmům Česka.

Deník E15 upozornil, že Squirre Patton Boggs například zastupuje v USA i čínského giganta Huawei, s tím však Kolář odmítl jakoukoliv spojitost.

Kolář spolupracuje s českým zbrojařským holdingem Colt CZ Group, který před dvěma lety koupil ikonickou americkou firmu na výrobu ručních palných zbraní Colt v Hartfordu. Právě tam se také zajel podívat prezident Petr Pavel, když se v září oficiálně vydal do USA.

Bývalý diplomat má bezpečnostní prověrku na nejnižší stupeň „vyhrazené“. Kolář tvrdí, že chtěl prověrku i na stupeň přísně tajné, Kancelář prezidenta však odmítla podat Nejvyššímu bezpečnostnímu úřadu příslušnou žádost. Tvrdí, že Kolář takovou prověrku nepotřebuje, neboť s utajovanými materiály nebude přicházet do styku.

Za institutem nového kancléře Vašiny stojí Pavlovi sponzoři

Domácí

Reklama

Související články

Kolář zvažuje konec v roli poradce prezidenta

Petr Kolář už možná neprodlouží smlouvu s Hradem, dle které pracuje pro prezidenta Petra Pavla jako poradce. Dál by za ním podle svých slov mohl docházet pouze...

Výběr článků

Načítám