Hlavní obsah

Hrad je v podezření, že zničil další zprávy. I o aktivitách Ruska na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Hradě čelí podezření, že zničili narychlo dalších 32 utajených dokumentů. Ty mimo jiné obsahovaly i informace zpravodajů o aktivitách ruských ozbrojených sil u ukrajinských hranic. Zahrnout měly i informace Severoatlantické aliance (NATO) o bezpečnostní situaci v Iráku. Ve čtvrtek o tom informoval server iRozhlas.

Foto: Novinky

Vratislav Mynář

Článek

Podle serveru dorazila loni 9. listopadu na Pražský hrad informace o situaci na Ukrajině a možném riziku konfliktu s Ruskem. A stejný den ministerstvo zahraničí doručilo i další dva dokumenty – informace NATO k situaci v Iráku a detaily k debatě, jaký postoj zaujme Aliance k Číně.

Zprávy mohly být skartovány nejdříve v roce 2023, Hrad je nicméně zničil již v prosinci loňského roku. Postupoval tak proti pravidlům, která si ke skartacím sám určil.

Nejen Vrbětice, Hrad předčasně skartoval více dokumentů

Domácí

Současně Hrad zničil ještě dalších 29 dokumentů, které mohly být podle protokolů prezidentské kanceláře zničeny nejdříve v roce 2023, některé dokonce až v roce 2025. A mezi nimi jsou utajované listiny nejen v režimu důvěrné, ale i tajné.

Hrad: Neskartovali jsme

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se proti zprávě ohradil. „Utajované dokumenty  prošly skartačním řízením, byly vyřazeny a určeny ke zničení. To ovšem neznamená, že byly všechny ihned fyzicky zničeny,” uvedl.

„K tomu došlo v rámci skartací, a to pověřenými osobami a na certifikovaných zařízeních, pouze u těch utajovaných dokumentů, u nichž to platné předpisy umožňují. Zbytek uvedených spisů je uschován v trezorech Pražského hradu a bude standardně zničen po uplynutí příslušné lhůty,” doplnil.

Jaké dokumenty byly skartovány a jaké nikoli, Ovčáček neupřesnil.

Zabývá se tím NBÚ 

Skartacemi se už také zabývá Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), případná pochybení předá ministerstvu vnitra.

„Neexistuje žádný racionální důvod takto postupovat. Není to skartace, je to nezákonné zničení dokumentů,“ řekl k tomu serveru lektor Tomáš Bezouška z Institutu pro správu dokumentů. Ta sdružuje specialisty na tuto problematiku.

Současně Bezouška doplnil, že podle něj je logické vysvětlení to, že se jedná o nesprávný úřední postup a porušení povinností podle archivního zákona i podle zákona o ochraně utajovaných informací.

Skartaci tajných dokumentů nařídil osobně Mynář

Domácí

Datum, kdy hradní úředníci dokumenty zničili, nelze zjistit. V kolonce je pouze napsáno "skartováno" a číslo jednací, které odpovídá mimořádné skartaci, kterou nařídil vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Ta byla zahájena 29. listopadu 2021 a skartovalo se až do 1. prosince, následně pak ještě 15. prosince 2021. Během skartace Hrad zničil i utajovanou zprávu k Vrběticím, která popisuje možné zapojení ruské služby GRU do výbuchů muničních skladů.

Reklama

Výběr článků

Načítám