Hlavní obsah

Válka ministerstev o hraboše: Stát zatím zruší povolení k plošnému hubení

Právo, Jan Martinek

Povolení k plošnému používání jedu proti hrabošům má stát dočasně zrušit, vyplynulo z pátečního jednání na ministerstvu zemědělství. Debata má podle zdroje ČTK pokračovat v pondělí a jednání se mají zúčastnit zástupci ministerstva životního prostředí, zemědělských nevládních organizací, ale například i ornitologovů. Na něm by se mělo rozhodnout, jak bude stát s povolením dále nakládat.

Foto: Právo s Profimedia.cz

Zleva Richard Brabec (ANO), hraboš polní a Miroslav Toman (ČSSD).

Článek

Rozhodnutí o plošném hubení hrabošů prudkým jedem Stutox II, který může podle ekologů ohrozit i spoustu dalších živočichů, vyvolalo boj mezi resorty v kabinetu Andreje Babiše. Zatímco ministerstvo zemědělství postup hájí a na pátek svolalo mimořádné jednání, ministerstvo životního prostředí bije na poplach.

Plošné použití jedu povolil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), který je přímo podřízen resortu zemědělství. A podle ministerstva životního prostředí rozhodl zřejmě v rozporu se zákonem.

Ministerstvo zemědělství svolalo páteční diskusi po vlně kritiky, v níž ministerstvo životního prostředí a ekologické organizace upoznornily na to, že plošná aplikace jedu Stutox II může ohrozit ptáky, divokou zvěř nebo psy a kočky. Ministerstvo zemědělství naopak argumentovalo přemnoženými hraboši a zdravotními problémy, které můžou hlodavci způsobit.

Zatím jed nikdo nepoužil

Použití jedu podpořila ve čtvrtek Agrární komora ČR, naopak proti jsou ekologové i někteří politici: TOP 09 iniciovala petici za okamžité zastavení rozmisťování přípravku do polí.

Přípravek Stutox II likviduje nejen hraboše, ale může být nebezpečný i ostatním zvířatům, včetně ohrožených druhů sov a čápů, jejichž potravou jsou hlodavci.

V historii na nemoci přenášené hlodavci vymřela třetina lidstva. Je naší povinností hraboše likvidovat
prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek

„Inicioval jsem okamžitě jednání odborníků, kteří posoudí, jak nejlépe dál postupovat při eliminaci přemnoženého hraboše. V některých lokalitách ve Zlínském, Jihomoravském a Olomouckém kraji je situace neúnosná. Přemnožení hraboše je spojeno s riziky pro lidské zdraví, vznikají velké hospodářské škody. Samozřejmě také chceme maximálně ochránit naši přírodu a krajinu,“ prohlásil ve čtvrtek ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Situace je podle něj vážná. „Pokud bychom zůstali u aplikace přípravku pouze do nor, nestačilo by to na kalamitu, které musíme čelit. Škody, které by zemědělcům vznikly, by dosáhly stovek milionů. V takovém případě bychom se pokusili najít prostředky na kompenzace, ale v tuhle chvíli je v rozpočtu nemáme,“ dodal Toman.

Podle jeho úřadu zatím žádný zemědělec rozmístění návnad otrávených Stutoxem II nevyužil, pokud by se tak stalo, musel by informovat místní obecní úřad a pole označit varovnou cedulí.

Stavy hrabošů se po drastickém zásahu rychle obnoví, necílovým druhům to bude trvat podstatně déle
přírodovědec David Storch

Resort životního prostředí se ale proti jednání ministerstva zemědělství ostře ohradil. Ministr Richard Brabec (ANO) se už ve středu pro Novinky vyjádřil, že jeho resort s plošným hubením hlodavců nebezpečným jedem nesouhlasí.

„S plošným použitím jedu samozřejmě nesouhlasíme. Považuji za velmi nešťastné, že ÚKZÚZ vydal povolení, aniž by hledal alternativy s menším dopadem,“ napsal Novinkám Brabec. MŽP dalo podnět České inspekci životního prostředí k prošetření.

Eliminací predátorů se situace ještě zhorší

Plošnou aplikaci jedu na zemědělskou půdu považuje MŽP za extrémně rizikovou pro životní prostředí. „Vedle otrav ptáků může docházet k přímým otravám řady dalších živočichů zemědělské krajiny, jako jsou zajíci polní, srnčí zvěř, bažanti nebo koroptve. Po pozření takto otrávených hrabošů pak může docházet i k sekundárním otravám, a to zejména u dravců, sov, ale také čápů, volavek a řady dalších, kteří jsou přirozenými predátory hlodavců,“ upozornil Jan Šíma, ředitel odboru druhové ochrany na MŽP.

„Pokud tímto neuváženým krokem snížíme populaci přirozených predátorů hlodavců, v následujících letech se bude situace opakovat, nebo bude dokonce ještě horší. Plošná aplikace jedů na polích je krok o 50 let zpět,“ doplnila ředitele Šímu mluvčí MŽP Petra Roubíčková.

Nechci, aby (vláda) otrávila krajinu
místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin

Ministerstvo zemědělství podle Roubíčkové požádalo MŽP o stanovisko k plošné aplikaci jedu Stutox II, ale nečekalo na odpověď a ústav povolení vydal bez konzultace s resortem.

Parlamentní TOP 09 se rozhodla proti šíření jedu bojovat peticí. Podle místopředsedy Tomáše Czernina je povolení plošného trávení hlodavců zločinem na naši zemi. „Plošné rozhazování jedů je jednoduché, levné a vpravdě vražedné řešení. Už víme, že tato vláda otravuje duši národa. Nechci, aby otrávila krajinu,“ napsal Czernin.

Na poplach bijí i ochránci prostředí. Podle České společnosti pro ekologii může být postup ministerstva kontraproduktivní. „Jestliže dojde v důsledku aplikace jedu ke snížení stavu predátorů, budou populace hraboše v budoucnosti gradovat častěji a ve větší míře. Zatímco stavy hrabošů se po drastickém zásahu rychle obnoví, necílovým druhům, které jsou potenciálně schopné regulovat populace hrabošů, to bude trvat podstatně déle,“ řekl předseda ČSPE David Storch z katedry ekologie Přírodovědecké fakulty UK.

„Zemědělci tak paradoxně zahubí zvířata, na která jim stát přispívá z dotací, jako jsou třeba koroptve. Vyhubí lovnou zvěř – jsou prokázány otravy bažantů, zajíců i třeba srnčí zvěře po pozření aplikovaných granulí,“ uvedl Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

Myši ohrožují lidi

Naopak prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek postup ministerstva hájí. Přemnožení hrabošů jinak než plošným trávením řešit nelze. „Hrabošů je obrovský objem. V historii na nemoci přenášené hlodavci vymřela třetina lidstva. Je naší povinností hraboše likvidovat. A bodově to nejde, proto bylo požádáno o likvidaci plošnou,“ řekl Právu Jandejsek.

Podle něj zemědělci mají povoleno používat poloviční množství jedu než na Slovensku. „Myš tu granuli nikdy nesežere na povrchu, vezme ji a odnese ji do nory,“ řekl. Že by si příroda s hlodavci poradila sama, je podle něj nesmysl. „Jiné řešení, jak ochránit naši populaci, není. Pokud to ministerstvo životního prostředí rozporuje, ať nese následky, až se u nás objeví nemoc, kterou přenášejí myši,“ dodal Jandejsek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám