Hlavní obsah

Hostinského zabila TBC, vesnice má strach

Právo, Jana Dolečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADÁ BOLESLAV

Hostinský z restaurace v Žerčicích na Mladoboleslavsku podlehl v minulých dnech vážné nemoci - tuberkulóze vnitřních orgánů. Lékaři nijak netají fakt, že šlo o jednu z nejvážnějších forem této choroby, která zpravidla končí smrtí. Někteří obyvatelé, zejména místní štamgasti, se proto obávají o své zdraví.

Foto: Pavel Čempěl

Služebna bohumínské městské policie s monitory moderního kamerového systému.

Článek

Hostinský se totiž až do své smrti denně pohyboval mezi klienty restaurace, nosil jim jídlo i pití. Starostka obce Věra Machačová už časté návštěvníky hostince prostřednictvím letáků vyzvala, aby navštívili plicní ambulanci a podstoupili preventivní testy.

"Ti, kteří s ním byli v častém kontaktu, jsme už upozornili, žádná panika tu rozhodně nevládne," řekla Právu pracovnice obecního úřadu. 

Minimální riziko

Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi ale postup starostky kritizuje. "Nekonzultovala jej  s nikým z odborníků," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Podle lékařů totiž není k obavám žádný důvod. Člověk, který touto nemocí trpí, představuje pro své okolí minimální riziko.

"Z hlediska epidemiologického se nejedná o závažné onemocnění, protože při této formě tuberkulózy nedochází k vylučování tuberkulózních bacilů," zdůraznil v tiskovém prohlášení primář Klaudiánovy nemocnice Jan Kára. Dodal, že z hlediska šíření je tato choroba méně závažná, protože se vzduchem nepřenáší.

Naopak obyvatelé Žerčič považují počínání starostky za správné. "Zachovala se správně. Souhlasím s tím, že by si častí návštěvníci restaurace měli zajít na vyšetření, i když budou všichni v pořádku. Člověk by měl mít jistotu," řekla Právu jedna z obyvatelek Žerčic. Odmítá také tvrzení nemocnice, že by se starostka o svém počínání s nikým neporadila. "Můj manžel je zastupitel, a tak vím, že kontaktovala hygienika," dodala.

Nemocnice už několik lidí vyšetřila a u žádného z nich tuberkulózu neobjevila. Obavy z nákazy jsou totiž podle odborníků naprosto zbytečné.

Reklama

Související témata:

Související články

Tuberkulóza hrozí každému

Plicní nedostatečnost provází celou řadu chorob, které většinou podceňujeme tak dlouho, dokud nás vlastní tělo nepřesvědčí, že už to tak dál nejde. Obvykle...

Výběr článků

Načítám