Hlavní obsah

Horší než Česko je v čerpání peněz z EU jen Kypr

PRAHA

Česká republika zatím není úspěšná při čerpání peněz z fondů Evropské unie, míní experti hlavních českých politických stran na zahraniční politiku. Shodli se na tom na pondělní mezinárodní konferenci Česká republika a budoucnost Evropy.

Článek

"Ukazuje se, že jestli někdo komplikuje čerpání peněz z fondů Evropské unie, tak jsme to my sami sobě, našimi předpisy," řekl ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Hlavním problémem podle něj je, že česká administrativa na všech úrovních není dost pružná. Úředníci podle něj často vyžadují zbytečná potvrzení a podmínky, protože se bojí, aby neudělali chybu.

Situace podle něj ale není špatná na všech ministerstvech. "Ze sociálního fondu čerpáme asi 16 procent, velmi dobře čerpáme z fondu průmyslu a obchodu, relativně velmi dobře ministerstvo zemědělství, slušně doprava a životní prostředí, zbytek je dost velká bída," uvedl ministr.

Také podle europoslance Libora Roučka (ČSSD) má ČR v čerpání peněz z EU značné rezervy. Sociální demokraté by podle něj chtěli tento neduh v budoucnu napravit. Peníze z fondů EU by měly být nejen lépe čerpány, ale i lépe investovány, zdůraznil. Investice by podle Roučka měly více směřovat do vědy a vzdělání.

Ústecký primátor Petr Gandalovič (ODS) v diskusi zdůraznil, že jeho strana není naladěna protievropsky, chce se ale prý soustředit na všední problémy, které ve vztahu k EU řeší občané. "Velké evropské ideje jim zajímavé nepřijdou, pokud oni budou těmi, kteří psali třistastránkové projekty, nebo budou těmi, kterým dovážejí do jejich obce odpady, a nedá se zajistit, aby tomu někdo zabránil," uvedl.

Česká republika má při využívání fondů EU žalostnou bilanci i podle KSČM a Strany zelených. "Myslím si, že je to varovné," řekl europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf. Projektů je nedostatek, a pokud jsou, tak často v Bruselu neuspějí, míní "Podle mých informací není úspěšnost ani poloviční oproti Maďarsku," dodal.

Podle zahraničního experta Strany zelených Ondřeje Lišky Češi zatím v čerpání fondů zcela selhávají. "Za námi už je jen Kypr," řekl. Dodal, že Česko by mělo odstranit nesmyslnou byrokracii a umožnit lidem jednodušší přístup k evropským penězům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám