Hlavní obsah

Horní Bludovice odmítly stavbu závodu na zpracování plastů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Horních Bludovic na Karvinsku rozhodli v referendu o tom, že nechtějí v části obce Prostřední Bludovice závod na zpracování plastových výrobků pro farmaceutický průmysl společnosti Vinamet.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

V Horních Bludovicích na Karvinsku lidé hlasovali i v referendu ohledně výstavby závodu na výrobu a zpracování plastových výrobků.

Článek

Místního referenda, které se uskutečnilo současně s prvním kolem prezidentských voleb, se zúčastnilo 64,9 procenta obyvatel obce, v níž žije téměř 2,5 tisíce lidí. Referenda se zúčastnilo 1322 lidí, z toho bylo 1264 hlasů platných. Pro to, aby obec zabránila stavbě, se vyslovilo 942 lidí, 313 osob bylo proti, devět voličů se zdrželo.

Starostu Romana Nytru (Nezávislí - Horní Bludovice) výsledek referenda nepřekvapil. „Předpokládal jsem to. Jak jsem se bavil s občany, tak většina z těch, s nimiž jsem komunikoval, se vyjadřovala pro to, aby ta stavba zde nebyla. Proto jsem očekával, že budeme úspěšní,“ řekl.

Podle Nytry zavazuje referendum vedení Horních Bludovic k tomu, aby udělalo všechny možné legislativní kroky pro zamezení výstavby továrny na plasty.

„Předpokládám, že zastupitelstvo rozhodne o dalších krocích, které budou spočívat v nové změně územního plánu, případně v připomínkách a námitkách v rámci stavebního řízení a územního řízení,“ nastínil starosta s tím, že o konkrétních krocích ale ještě rozhodnuto není. První kroky proti stavbě závodu firmy Vinamet by mělo udělat únorové zastupitelstvo.

Obyvatelé Hrušky na Prostějovsku odmítli v referendu zbourat budovu staré školy

Domácí

Obec už se jednou snažila výstavbu změnou územního plánu zvrátit. Krok ale krajský úřad před pár dny zrušil. Nytra se nebojí, že by nemohli s novou změnou uspět. „Ta změna územního plánu byla shozena ze stolu kvůli legislativnímu pochybení, neprojednání s občany a takovým věcem. Takže když tyto závady odstraníme v rámci nové změny, tak si myslím, že nebude problém,“ poukázal.

Prokuristka Vinametu Eva Šillerová sdělila, že referendem se pro firmu nic nemění. „Obec proti našemu záměru brojí už přes čtyři roky, byla tam vytvořena velmi silná kampaň proti výstavbě, která je však neobjektivní a používá spoustu nepravdivých informací, což občany ovlivnilo. Pro nás je ale rozhodující, že jsme neudělali nic špatně. Úřady potvrdily, že v projektu pokračovat můžeme. Takže budeme pokračovat dál ve stavebním řízení,“ potvrdila.

Šillerová uvedla, že ji mrzí, že obec s firmou nekomunikuje a nechce o ničem ani jednat. „My jsme neudělali nic nezákonného. Pozemky, na kterých chceme stavět, jsou naše a jsou k této výstavbě určené,“ doplnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám