Hlavní obsah

Hollande po dalším útoku znovu zrušil návštěvu ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Francouzský prezident François Hollande nepřijede ve středu do Prahy. Návštěvu byl nucen zrušit kvůli teroristickému útoku v Normandii. Hollande měl původně přijet minulý týden, kdy návštěvu zrušil po útoku v Nice. S prezidentem Milošem Zemanem se chce ve středu spojit telefonicky. V tiskové zprávě o tom informoval Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Francouzský prezident François Hollande

Článek

Hollande měl jednat se Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou zejména o bezpečnostní situaci v Evropě, ale i budoucnosti Evropské unie po plánovaném odchodu Velké Británie. Zeman se s Hollandem sešel v září 2014 při své návštěvě Paříže, kdy svůj protějšek pozval na návštěvu Prahy. Sobotka se s francouzským prezidentem setkal letos v březnu.

K opětovnému zrušení návštěvy Hollandea donutil útok na severu Francie. Dva muži ozbrojení noži vtrhli při dopolední mši do kostela v Saint-Étienne du Rouvray jižně od města Rouen. [celá zpráva]

Podle prezidenta Hollandea je Francie ve válce s teroristy a bude proti nim bojovat všemi prostředky.

Hollande se ve středu dopoledne sejde s představiteli církví. V Elysejském paláci také zasedne pod vedením prezidenta bezpečnostní rada státu.

Ve Francii platí výjimečný stav kvůli teroristickým útokům, které zemi v posledních měsících zasáhly. Poslední z nich se stal před dvěma týdny, kdy útočník najel nákladním autem do davu lidí v Nice a zabil přitom 84 osob.

Související téma:

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francoise Hollande

Reklama

Související články

Hollande zrušil návštěvu Prahy

Francouzský prezident François Hollande zrušil plánovanou návštěvu Prahy, kam měl přiletět ve středu 20. července. Důvodem jen čtvrteční útok v Nice, při němž...

Výběr článků

Načítám