Hlavní obsah

Francie dodá Iráku děla proti Islámskému státu

Francie dodá Iráku dělostřelecké zbraně, aby podpořila Bagdád v boji proti radikální organizaci Islámský stát (IS), oznámil v pátek francouzský prezident François Hollande. Současně vyloučil nasazení francouzských pozemních jednotek v zemi. Hollande neupřesnil, jaké dělostřelecké prostředky Francie poskytne, ale stane se tak příští měsíc.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Francouzský prezident François Hollande

Článek

"Francie zajistí posílení irácké armády a dodá jí dělostřelecké zbraně. Budou dodány příští měsíc, v srpnu," řekl prezident po jednání bezpečnostní rady v Elysejském paláci.

Prezident ujistil, že ministr vnitra Bernard Cazeneuve má jeho důvěru, ačkoli mu některé strany, zejména Národní fronta a komunisté, vyčítají nedostatečné zajištění oslav státního svátku 14. července v Nice.

Po útoku v Nice v minulém týdnu s 84 mrtvými dala Francie najevo, že posílí boj proti IS. Samo teroristické hnutí se sice k tomuto útoku přihlásilo, vyšetřovatelé nicméně dosud nenalezli důkazy svědčící o přímém spojení mezi IS a zradikalizovaným Tunisanem, který na promenádě v Nice najel nákladním autem do davu.

Reklama

Výběr článků

Načítám