Hlavní obsah

Hojdara v zádech se nebojím, tvrdí Špidla

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Postoj Josefa Hojdara při hlasování o vyjádření nedůvěry vládě byl hlavním pátečním tématem. "Jak se zachoval, to nekomentuji. Každopádně nedal hlas nedůvěře a tím pádem vládu podpořil," má jasno premiér Vladimír Špidla. Ten dále v rozhovoru pro Právo hovořil o křehkosti parlamentní většiny a o reformních normách.

Foto: MP Prostějov
Článek

Vaše vláda již přečkala druhé hlasování o důvěře. Myslíte si, že tím to skončilo, že opozice nebude chtít si to zopakovat?

Předpokládám, že to už nezkusí. Když jsme my byli v opozici, snažili jsme se přispívat k fungování parlamentarismu, nikoli ho zbytečnými obstrukcemi narušovat. Myslím, že se ODS přesvědčila, že její postup není správný a že už k němu nesáhne.

Byla vláda alespoň teoreticky připravena na situaci, že by důvěru nedostala?

Teoreticky musíte být připravený na všechno, ale tato situace nenastala.

A vaše hodnocení dvoudenního jednání Sněmovny?

Byl to politicky logický průběh, protože již v diskusi se ukázalo, že opozice není schopna předložit v tento moment žádný projekt, který by odpovídal potřebám země.

Co říkáte hlasování Josefa Hojdara, který se zdržel?

To nekomentuji. V každém případě nedal hlas nedůvěře vládě a tím pádem vládu podpořil.

Ale může se v budoucnu stát kolečkem v soukolí, které bude skřípat?

Z toho strach nemám.

Bezprostředně po hlasování prohlásil předseda US-DEU Petr Mareš, že by se soc. dem. měla v souvislosti s postojem Hojdara podívat na dodatek koaliční dohody, který hovoří o povinné podpoře poslanců zákonům a vládě při vyslovování důvěry.

Pan Hojdar - byť nepřímo - podpořil vládu.

Měl by se jeho postojem zabývat poslanecký klub? Třeba že by měl odejít z ČSSD či opustit své funkce, do kterých ho strana delegovala?

Takovouto otázkou jsem se nezabýval a myslím, že jsou věci, které jsou složitější.

Takže se neobáváte, že by jeho chování mohlo narušit vztahy v koalici?

Nemám takovou obavu.

Zdůvodnil vám nějak své rozhodnutí?

Nemluvil jsem s ním o tom, myslím si, že teď není vhodná doba. Ta nastane až bude trochu klid.

Nebojíte se, že by mohl ohrozit reformu, pokud by některé zákony vrátil prezident k opětovnému hlasování, při němž byste potřebovali 101 hlasů?

Nemám strach, že by reforma ztroskotala. Myslím si, že takové komplikace nenastanou.

Jeho hlasem si ale už nikdy nemůžete být jisti. Neobáváte se, že sedíte na časované bombě, která vás kdykoli může vyhodit do vzduchu?

Poměrný systém nesestavuje silné vlády a vždy vytváří rizika. Pamatuji si, že Václav Klaus musel získat poslance Teplíka a Wagnera, aby měl vůbec nějakou většinu. To je věc, která k tomuto systému patří a s tím se musí žít.

Budete se tedy i vy ohlížet po někom, abyste si pojistili stojedničkovou většinu pro případ Hojdarova selhání?

Myslím, že součástí parlamentarismu je vždy vyjednávání napříč. Jsou i hlasování, kdy opozice hlasuje s koalicí pro vládní předlohu.

Ale při těch důležitých hlasováních jde řez vždy opozice - koalice.

To bývá, ale jsou před námi ještě tři roky, času dost.

Můžete i po dnešku říci, že koalice má stojedničku?

Ano.

Podle prohlášení ODS jste si ji ale zajistili zastrašováním a nátlakem, obdobný názor zaznívá i od komunistů. Co vy na takové obvinění?

Došly argumenty, takže pouze lžou.

Připouštíte, že část argumentů, které opozice používá, mají racionální jádro? Že se zdražuje, že roste státní dluh, nezaměstnanost stoupá.

Vždyť to nikdo nepopírá. I já jsem ve svém projevu sdělil, že nezaměstnanost vidím jako problém, kterým se musíme zabývat. A že je dluh? No, proto přece děláme reformu! Pokud jde o daň z přidané hodnoty, o její změně bylo rozhodnuto již v minulém období a dnes jde jen o technickou realizaci. Předsunuli jsme to o půl roku právě proto, že jsou třeba dodatečné zdroje. Je otázka, jaký bude průmět do cen. To nejde odhadnout, ale podle stanoviska ministra financí bude velmi malý. V celkovém spotřebním koši se to promítne tak půl procentem. A důležité je, že ve snížené sazbě zůstávají potraviny.

Nesouhlasíte tedy s názorem, že reforma je útokem na peněženky občanů?

Reforma je reakcí na stav veřejných financí a je pravda, že daně z přidané hodnoty jsou důležitým zdrojem pro to, abychom je zvládli. Kdyby se reforma udělala dříve, tak se nemusela zřejmě dělat tolik ve výdajové části. Každý týden, měsíc a rok, po který se vzdálíme od její realizace, znamená, že bude jen tvrdší a drastičtější. Teď jsme ještě v situaci, že se to dá docela slušně zvládnout.

Vláda tvrdí, že toto je první krok, druhým má být důchodová reforma. Kdy ji předložíte?

Pan ministr Škromach předloží podle dohody do konce tohoto roku náčrt koncepce. Protože se připravovala již v minulém volebním období, je již hodně rozpracovaná. Nový důchodový systém by měl být zřetelně lepší, než ten současný. Můj odhad je, že někdy v září příštího roku to bude tak zralé, že ji předložíme do Sněmovny.

Co mohou lidé ještě v rámci reformy příští rok očekávat?

Dalším krokem chceme vytvořit tlak na tzv. šedou ekonomiku. Měl by nastat trochu větší pořádek a spravedlnost.

Shodujete se se svými koaličními partnery v tom, jak tento tlak zvýšit? US-DEU např. vždy odmítala registrační pokladny, od nichž vy si naopak velmi slibujete.

Ta shoda je už dost velká.

Máte zjištěnou podporu pro státní rozpočet?

Všechny koaliční strany se vyjádřily, že státní rozpočet podpoří. Zažil jsem řadu diskusí o něm a vždy odborně obstál. Podle mě je připraven dobře.

Související články

Vláda rychle ztrácí důvěru lidí

Žádná vláda v historii Česka zatím nedokázala v tak krátkém čase ztratit tak velké množství příznivců jako současný Špidlův kabinet. Podle zářijového výzkumu...

Vláda přežila hlasování o důvěře

Koaliční vláda Vladimíra Špidly, která ve Sněmovně disponuje křehkou většinou 101 hlasu, si může vydechnout úlevou. V pátek ráno totiž ustála opozicí vyvolané...

Výběr článků

Načítám