Hlavní obsah

Fialova vláda je nejhorší od Nečase, myslí si lidé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda Petra Fialy dostala od obyvatel ČR nejhorší hodnocení od dob vlády kabinetu Petra Nečase v roce 2013, uvádí průzkum CVVM. Lidé kritizují činnost i složení vlády. Nejméně jim vadí její program a osoba premiéra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Fiala

Článek

„V dlouhodobějším srovnání je vláda Petra Fialy hodnocena hůře než všechny předchozí vlády od roku 2014. Ve všech zkoumaných aspektech ale její hodnocení zůstalo výrazně lepší, než bylo hodnocení vlády Petra Nečase v letech 2012 a 2013,“ uvedl CVVM.

Nejhůře lidé hodnotí personální složení vlády (71 procent nespokojeno proti 24 procentům spokojených), její komunikaci s veřejností (66 procent nespokojeno proti 30  procentům spokojených) a její činnost (69 procent nespokojených a 27 procent spokojených). Zbytek do 100 procent tvoří vždy lidé, kteří odpověděli, že neví.

Relativně „lépe“ je na tom hodnocení osoby premiéra, s nímž je spokojeno 32 procent lidí a 64 nespokojeno. Jde o podobná čísla, jaká měl Andrej Babiš na konci svého mandátu, tedy v roce 2021. CVVM upozornila, že v prvních letech své vlády byl Babiš jako premiér oblíbenější než nyní Fiala.

Důvěra Čechů ve vládu klesla

Domácí

Nejméně lidem vadí program vlády – nespokojeno je s ním 59 procent, spokojeno je 30 procent, 11 procent dotázaných odpovědělo, že neví.

V porovnání s posledním podobným šetřením v roce 2021 dopadla Fialova vláda až na osobu premiéra hůře ve všech aspektech.

„Vzhledem k vyššímu podílu nespokojených je stávající hodnocení Fialovy vlády horší i než hodnocení vlády Bohuslava Sobotky z února 2017, i když zde se objevovaly podobně nízké podíly spokojených. Lze tak konstatovat, že aktuální hodnocení Fialovy vlády je nejhorší od roku 2014,“ uvedl CVVM.

Foto: CVVM

Graf spokojenosti s vládami od roku 1996

Mladší jsou spokojenější

„Podrobnější analýza ukázala, že spokojenost s vládou Petra Fialy ve všech aspektech klesá s rostoucím věkem a naopak roste s příjmem domácnosti, se zlepšujícím se subjektivním hodnocením životní úrovně, se zvyšující se spokojeností s vlastním životem,“ uvedl CVVM.

Anketa

Jak jste spokojeni s vládou Petra Fialy?
Rozhodně spokojen/a
8,4 %
Spíše spokojen/a
7,3 %
Spíše nespokojen/a
2,9 %
Rozhodně nespokojen/a
81,1 %
Nevím
0,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 43509 čtenářů.

Parlamentní volby by vyhrálo ANO

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám