Hlavní obsah

Hnutí STAN vrátí veškeré dary, které od voleb dostalo od firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hnutí STAN vrátí veškeré finanční dary, které obdrželo od voleb do dnešního dne od právnických osob. Hnutí se rovněž do budoucna hodlá zcela obejít bez darů od firem. Oznámil to v úterý předseda STAN Vít Rakušan.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Rakušan

Článek

STAN v souvislosti s tímto rozhodnutím předsednictva vrátí 3 420 000 korun.

Jde o reakci na informace ohledně darů od firem, které mají vlastníky v zahraničí. O těchto darech chtěla opozice minulý týden jednat ve Sněmovně na mimořádné schůzi.

„Byli jsme přesvědčení, že soulad se zákonem je kritérium, které bude dostatečné. Jak se ukázalo, dostatečné není. Jen dodržovat zákon zjevně v tomto případě nestačí – a my tento postoj respektujeme a zohlednili jsme ho. Žádné peníze nám nestojí za to, abychom riskovali důvěru, kterou nám lidé dali,“ uvedl Rakušan.

Pnutí v PirSTAN pokračuje. Bartoš chce vysvětlit finanční dary Starostů

Domácí

„Chceme zabránit jakékoli pochybnosti,” uvedl Rakušan s tím, že i jednotliví dárci budou muset do budoucna stvrdit, že nejsou trestně stíháni.

STAN hodlá rovněž předložit novelu zákona o politických stranách a hnutích, aby se ujasnilo financování stran a transparentnost darů od právnických osob.

„Vláda musí ukázat, že je jiná. Nemáme problém o tom hovořit,“ dodal Rakušan s odkazem na koaliční partnery, které hnutí hodlá se svým rozhodnutím seznámit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám